hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A terhességi cukorbetegség

A fogamzóképes korú nők 0,3 százaléka cukorbeteg. A várandós cukorbetegek – az összes terhes 7 százaléka - egy részében a diabétesz már a terhességet megelőzően is fennáll, döntő hányaduk – 90 százalékuk – azonban gesztációs diabéteszben szenved, azaz a cukorbetegség felismerésére a terhesség idején kerül sor. Az állapot az anyára és a magzatra nézve is veszélyes, kezelése kulcsfontosságú és nagy szakértelmet igényel.

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) Diabétesszel Társuló Terhességgel Foglalkozó Munkacsoportja egyik aktuális célja, hogy áttekintést szerezzen a cukorbeteg terhesek ellátásának hazai helyzetéről.

A MedicalOnline kérdésére válaszolva dr. Földesi Irén, a munkacsoport egyik vezetője elmondta, hogy hazánkban több, mint tíz éve történik szűrővizsgálat a terhes asszonyoknál cukorbetegség szempontjából. Minden várandósra kiterjedően a 24-26. terhességi héten orális glükóztolerancia-teszt történik, amelynek eredményétől függően kiszűrhetők azok a terhesek, akiknél valamilyen mértékű - de panaszt nem okozó – szénhidrátanyagcsere-zavar áll fenn.

Ha az előző terhesség során 4000 gr feletti súlyú gyermek született vagy a kórelőzményben kezdvezőtlen szülészeti események szerepelnek, netán magasabb az anyai életkor, továbbá túlsúly, elhízás esetén és ha a családban előfordul cukorbetegség, a szűrővizsgálatot már korábban, a 16. terhességi héten elvégzik. A gesztációs diabétesz az esetek nagyobb részében a terhesség befejeződésével rendeződik, de a szülést követő 10 éven belül manifeszt cukorbeteggé válik az asszonyok több mint 50 százaléka, amennyiben a javasolt életmódbeli és étrendi tanácsokat nem követi.

A 2 éve újjáalakult munkacsoport most szeretné felmérni, hogy a 175 hazai cukorbeteg szakellátó helyből aktuálisan hány foglalkozik cukorbetegségben szenvedő terhesekkel, illetve terhességi diabétesszel, milyenek az utóbbi évek gondozási és terhességi kimeneteli mutatói az ország különböző pontjain.

A diabétesszel szövődött terhesek egységes, korszerű szakmai irányelveken alapuló ellátása, gondozása és utánkövetése a diabétesz prevenciója szempontjából is fontos, megoldandó feladat – szögezte le dr. Földesi Irén.

A Munkacsoport oldalát itt találja!

Mint a Magyar Diabetes Társaság honlapján olvasható, az MDT korábbi javaslata szerint

A-típusú, azaz gesztációs és pregesztációs 2-es típusú cukorbeteg terhesekkel foglalkozó centrumként kerültek speciális akkreditálásra az alábbi interdiszciplinárisan működő diabetológiai szakellátóhelyek:

1. Dr. Bugyi István Kórház, Diabetes Szakrendelés, Szentes

2. Fejér Megyei Szent György Kórház, Székesfehérvár

3. Főárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórháza, Diabetes Ambulancia

4. Főárosi Önkormányzat Szent János Kórháza, II. Belgyógyászat

5. H.-B. Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház-Rendelőntézet, Debrecen

6. HM Állami Egészségügyi Központ, II. sz. Belgyógyászati Osztálya, Budapest

7. Pándy Kálmán Megyei Kórház, I.sz.Belgyógyászat - Diabetologia, Gyula

8. Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza, Szekszárd

 

B-típusú, azaz gesztációs, valamint pregesztációs 1-es és 2-es típusú cukorbeteg terhesekkel foglalkozó centrumként kerültek speciális akkreditálásra az alábbi interdiszciplinárisan működő diabetológiai szakellátóhelyek:

1. B.-K. Megyei Önkormányzat Kórháza, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Okató Kórháza, Diabetes Szakrendelés, Kecskemét

2. Csepeli Egészségügyi Szolgálat Diabetológiai Szakrendelés, Budapest

3. Főárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőntézet, "B" Belgyógyászati osztály, Diabetes Szakambulancia, Budapest

4. HM Állami Egészségügyi Központ, Szakrendelő Intézet /1. telephely/, Diabetológiai Szakrendelés, Budapest

5. Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. Anyagcsere diabetológiai és lipid szakrendelés, Diabetológiai Szakrendelés II., Újfehértó Diabetes Szakrendelés, Nyíregyháza

6. Pécsi Tudományegyetem ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

7. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr

8. Semmelweis Egyetem ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika, Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ, Budapest

9. Semmelweis Egyetem ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest

10. Szegedi Tudományegyetem, I. Belgyógyászati Klinika, Diabétesz Ambulancia

11. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőntézet Belgyógyászati és Diabetes Centrum, Veszprém

12. Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg

E speciális akkreditáció egy éven át érvényes, és évente történő megújítása, illetve megváltoztatása szükséges a szakellátóhelyek személyi és tárgyi feltételeinek aktuális helyzete alapján.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés