hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A régióban csak nálunk

Közép-Kelet Európában egyelőre kizárólag Magyarországon végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek rádiófrekvenciás kezelését – írja az Életforma portál.

A jóindulatú pajzsmirigy göb kezelésének – nemrég még az egyetlen – módja, melyet ma is a leggyakrabban alkalmaznak, a nyitott nyaki műtét volt. Az orvostudomány és az orvos technológia fejlődésével azonban lehetővé vált – a külföldön már népszerűnek számító, Magyarországon még új eljárás – a pajzsmirigy göb rádiófrekvenciás ablációval (RFA) végzett kezelése – olvasható az eletforma.hu-n.

Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, belgyógyász szakorvos és immunológus felhívta a figyelmet arra, hogy a jóindulatú pajzsmirigy göbök okozta problémákra több nyugat-európai országban már 2006 óta jelent megoldást a beavatkozás. A termoabláció már régóta bevált módszer a különböző betegségek kezelésében, számos területen alkalmazható, ahol képalkotó vizsgálat során úgy tudunk eljuttatni egy tűt a gyógyítani kívánt részhez, hogy ne sérüljön más szerv. A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetők vele.  A metódus visszér problémákra is megoldást nyújt, az endovénás rádiófrekvenciás ablációt, már több mint 15 éve használják az érsebészetben.

A professzor szerint örvendetes, hogy a régióban a magyar orvosok megint éllovasok egy területen, a kíméletes kezelés nemcsak nálunk, de egész Kelet-Közép Európában hamar el fog terjedi. A göbök esetében eddig egyedüli megoldás a műtét volt, ezért a módszer hamarosan komoly helyet foglal majd el a strúma gyógyításában – összegezte Prof. Dr. Balázs Csaba.

Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa – aki 2014-ben elsőként végezhette el ezt a beavatkozást az országban – úgy véli: hatalmas előrelépés, hogy Magyarországon a régióban egyedülállóan már a pajzsmirigy jóindulatú betegségei is kezelhetők nyitott műtét nélkül. A beavatkozás ambulánsan végezhető, nincs vágás a nyakon, ezért nem okoz erős fájdalmat és mozgási nehézséget sem, így a beteg akár a beavatkozás után egy-két nappal visszatérhet a megszokott életviteléhez, munkájához.

(forrás: eletforma.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés