hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A reggeli és az érelmeszesedés

Összefüggést találtak a reggeli kihagyása és az érelmeszesedés kockázata között spanyol és amerikai tudósok, írja az InfoRádió.

A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban közölt tanulmány szerzői vizsgálták először a nem reggelizés és a korai érelmeszesedés kapcsolatát, írja az InfoRádió portálja.

"Akik általában nem reggeliznek, azok valószínűleg egyébként is egészségtelen életmódot folytatnak" – mutatott rá Valentin Fuster, az egyik szerző, a Mount Sinai szívkórház vezetője, a szaklap főszerkesztője. Madridi kutatók olyan férfiakat és nőket kértek fel a vizsgálatra, akiknek sem szív- és érrendszeri, sem vesebetegségük nem volt.

A 4052 résztvevő 2,9 százaléka nem reggelizett, 69,4 százaléka keveset evett reggelire, 27,7 százaléka reggelizett.

  • Az érszűkület gyakoribb volt a nem és a keveset reggelizők körében.
  • A nem reggelizőknek volt a legnagyobb derékbősége, testtömegindexe, vérnyomása, vérzsír- és éhgyomori vércukorszintje.
  • A nem reggelizők nagyobb valószínűséggel éltek egészségtelen életet, fogyasztottak helytelen étrendet, gyakoribb volt köztük az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

A kutatók nem zárják ki a fordított ok-okozati viszonyt, vagyis azt, hogy a túlsúlyos emberek fogyni akartak, ezért nem reggeliztek.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés