hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új elnökség az életmód orvoslásban

Az utóbbi időben robbanásszerűen értékelődik fel az életmód orvoslás szerepe és helye a mindennapi gyógyításban.

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) krónikus, életmóddal összefüggő betegségek gyógyításával, megelőzésével és kutatásával foglalkozó magyarországi szakmai, tudományos szervezet. 2013-as megalakulását az indokolta, hogy egyre nyilvánvalóbbá vált: a 21. sz. legnagyobb egészségügyi kihívását az életmód-alapú betegségek jelentik.

A nemrégiben megválasztott új elnökség és új elnök munkásságának aktualitása, hogy az utóbbi időben robbanásszerűen értékelődik fel az életmód orvoslás szerepe és helye a mindennapi gyógyításban. Sorra jelenik meg nemzetközi és hazai szakmai társaságok ajánlásaiban az életmód orvoslás, mint kötelezően alkalmazandó terápiás eszköz a betegségek gyógyításában.

Az új elnökség tagjai:

  • dr. Babai László
  • dr. habil. Barna István
  • dr. Sztancsik Ilona
  • prof. Tihanyi József
  • dr. Vernes Réka

 Az új elnök:

  • dr. Babai László

Az új elnök és elnökség célja, hogy a nemzetközi szakmai trendeket követve hazánkban is segítse az életmód orvoslás szakmai elterjedését, eszközeinek beépítését a mindennapi gyógyító gyakorlatba. Az elnök feladatul tűzte ki

  • szakmai irányelvek átültetését a napi gyógyító gyakorlatba,
  • életmód orvoslás oktatásának beépítését az egészségügyi szakmai alap- és továbbképzéseinek curriculumaiba (orvosképzés, gyógytornászképzés, edzőképzés, dietetikusképzés, mentálhigiénikus-képzés),
  • intenzív szakmai kapcsolat kiépítését és ápolását hazai társ-szakmai társaságokkal, az egészségügy politikai irányítóival és nemzetközi életmód orvostani szakmai társaságokkal.

Életmód orvoslás – a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb területe

Az életmód orvoslás - a betegségek alap kiváltó okait megcélozva - komplex életmódbeli eszközöket (táplálkozásterápia, mozgásterápia, mentálhigiénia) használ az életmóddal összefüggő betegségek (többek közt cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, elhízás) megelőzésében, gyógyításában, a progresszió lassításában. Szerepe azért is döntő jelentőségű, mert az életmód alapú betegségek rohamos terjedése nem csak az egyénre, de a társadalomra is olyan, egyre növekvő mértékű terhet ró, amellyel már most is csak nehezen tudunk megbirkózni. A World Economic Forum korábbi tanulmányából kiderült, melyik az az öt nem fertőző betegség, amely a következő húsz évben 47 trillió dollárt fog felemészteni világszerte. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a pszichés problémák, a krónikus légzőrendszeri és a daganatos betegségek.

Olyan nemzetközi szervezetek is magukénak vallják az életmód orvoslás céljait, mint a World Health Organization (WHO), az American College of Lifestyle Medicine, a European Lifestyle Medicine Organization és számos más nemzeti kollégium. A WHO Európai Régiója a közös szándékok mentén, cselekvési tervének részeként alkotta meg a fizikai aktivitás előmozdítására irányuló 2016-2025-ös stratégiát, amelynek célja, hogy az egészséges életévek meghosszabbíthatók legyenek.

Az életmódbetegségek és gyógyításuk

Az életmóddal összefüggő betegségek közé tartoznak mindazok a megbetegedések, amelyek életmód orvoslással gyógyíthatóak, megelőzhetőek. Ezek az alábbiak:

  • 2-es típusú cukorbetegség,
  • magas vérnyomás,
  • szívinfarktus, érszűkület, stroke,
  • metabolikus szindróma,
  • elhízás,
  • egyes rosszindulatú daganatok (pl. vastagbélrák, tüdőrák, emlőrák, prosztatarák),
  • neurodegeneratív betegségek, depresszió.

Ezen betegségek gyógyításában, megelőzésében mind a fizikai aktivitás, mind a táplálkozás, mind a mentálhigiénia szerepéről megalapozott orvosi bizonyítékok állnak rendelkezésre, amelyekről az alábbi oldalon tájékozódhat: http://www.emot.hu/

 

(forrás: Magyar Életmód Orvostani Társaság, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés