hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A rák, amely kontrollálható

A krónikus mieloid leukémia az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható, adja hírül az InfoRádió.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja az érintettek hiteles tájékoztatása érdekében betegtájékoztató honlapot is indított.

„Kutatásaink során azt vizsgáljuk az onkohematológiai kórképekben, hogy a genetikai eltérések hogyan befolyásolják a betegek klinikai viselkedését, a különböző kezelésekre mutatott terápiás választ, esetleg rezisztenciát. Azt is kutatjuk, hogy milyen genetikai eltérések szolgálhatnak terápiás célpontként, melyikre tervezhető valamilyen gátlószer, aminek valódi terápiás hatása lehet.”  – mondta a csoport vezetője az InfoRádióban.

Van olyan leukémia típus, amelyet egy gyógyszerrel teljesen vissza lehet szorítani és kontrollálható – mondta a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja vezetője. „A krónikus mieloid leukémia kezelése sikertörténet a célzott terápiák területén.”

Bödör Csaba hangsúlyozta mindez modellként, útmutatóként is szolgál a többi hematológiai daganat célzott terápiás megoldásainak keresésekor.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés