hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A növekedési fájdalomról

Növésben lévő gyerekek ismeretlen eredetű fájdalma, a növekedési fájdalom nagyon gyakori és általában magától elmúlik, de mindenképpen ki kell zárni az esetleges valódi betegség (például autoimmun betegség vagy Lyme) lehetőségét, közli az OTSZ Online.

A növekedési fájdalom elnevezés nem feltétlenül szerencsés, mert eddig egyetlen kutatás sem tudta bizonyítani azt, hogy a növekedés fájdalommal jár, illetve a gyerekek legintenzívebben csecsemő és kamaszkorukban nőnek, a növekedési fájdalom ugyanakkor 3-12 éves kor között jelentkezik, leggyakrabban 6-7 éves korban. A kutatók úgy gondolják, hogy a fájdalmat arra lehet visszavezetni, amit a gyerekek egész nap csinálnak: futkároznak, fára másznak, ugrálnak, vagyis túlterhelik a fejlődésben lévő csont- és izomrendszerüket. A növekedési fájdalom mögött állhat még fáradtság, nyugtalan láb szindróma, D-vitamin hiány is.

A gyermekek harmada által tapasztalt növekedési fájdalom kifejezés sokáig inkább népi gyógyászati, semmint tényleges orvosi diagnózisnak tűnt. Ennek ellenére a szülők, a tanárok és az orvosok gyakran használják, amikor nincs más egyértelmű válaszuk egy adott fájdalomra, amelyet egy gyermek vagy tinédzser leírhat. Legtöbbször a combban, a térd mögött, a sípcsontban vagy a bokánál, néha a karokban jelentkezik, gyakran kiséri fej- vagy hasfájás. Óvodáskortól általában tizenéves korig fordul elő, és magától megszűnik.

Az ausztrál Sydney Egyetem kutatóinak egy csoportja azt kereste, hogy van-e olyan kutatás, amely pontosabb meghatározást vagy kritériumokat kínál. Nyolc adatbázist fésültek át, hogy megtalálják azokat a dokumentációkat, amelyek növekedési fájdalmat említettek gyermekeknél vagy serdülőknél. 145 ilyen tanulmányt találtak, amelyekben azt keresték: Hol jelentkeznek a növekedési fájdalmak? Hány évesen kezdődtek? Vannak-e fellelhető fájdalom mintázatok? Azonosíthatók-e rizikófaktorok? Melyek a gyakori klinikai tünetek? Kapcsolódik-e a fájdalom jelentkezése bizonyos tevékenységekhez?

Arra a következtetésre jutottak, hogy nincs konszenzus abban, valójában mit is jelent a növekedési fájdalom, mi a definíciója és hogyan diagnosztizálható.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés