hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A nem invazív kozmetikai beavatkozások mellékhatásai

Az OTSZ Online szerint az amerikai MAUDE adatbázisból származó adatok feldolgozása alapján a cryolipolysis teszi ki a mellékhatásokkal járó non-invazív kozmetikai beavatkozások jelentős részét.

Az Egyesült Államokban 2011 és 2019 között az ötszörösére növekedett a nem invazív alakformáló beavatkozások száma, részben a fejlettebb technika és az új orvosi eszközök, valamint a szociális média által jelentősen befolyásolt fogyasztók elvárásai miatt – írták közleményükben Dr. Young Lim (bőrgyógyász, Massachusetts General Hospital, Boston) és munkatársai. Ugyanakkor, a piacra kerülés előtt sok új orvosi eszköz ritka, vagy késői mellékhatásairól nem állnak rendelkezésre adatok. Az amerikai Food and Drug Administration 1991-ben indította el a MAUDE adatbázist, melyben a gyártók, a betegek, az egészségügyi személyzet által megfigyelt működési hiányosságok, súlyos sérülések, és a készülék által okozott halálozás is szerepel.

A közlemény szerzői a MAUDE (Manufacture and User Facility Device Experience) adatbázisból a nem invazív testkontúr technológiákkal összefüggő mellékhatásokat dolgozták fel a betegek érdekében. A Lasers in Surgery and Medicine c. folyóiratban megjelent közlemény szerint a nem invazív testkontúr beavatkozások leggyakoribb mellékhatása a paradox hyperplasia volt 73,2%-kal, ilyenkor a cryolipolysis területén plusz zsírszövet alakult ki. Az összes paradox hyperplasia és a 47 hasi sérvképződés a Cool/Sculpturing készülék használata után alakult ki.

A cellulitis-kezelések utáni leggyakoribb (55-ből 11, 20 %) orvosi beszámoló hegek és keloidok keletkezését írta le. Az orvosi beszámolók 47%-a (az 55-ből 26 eset) káros mellékhatást tapasztalt a Cellfina subcisio után, benne 9 hegesedés- és keloid esettel. Az izom-stimuláció 8 mellékhatása közül 3 égést mutatott ki, 2 fájdalmat írt le, egy-egy elektromos ütést, urticariát és arrythmiát közölt.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés