hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

A kolonoszkópia valóban életeket ment

Első alkalommal sikerült egy friss vizsgálatnak kimutatnia, hogy a kolonoszkópia során a polipok eltávolítása nemcsak megelőzi a kolorektális rák kialakulását, de a rákos halálozások számát is csökkenti.

A kutatás során a kolonoszkópia után akár 23 évig is követték a személyeket – eddig ez a leghosszabb ismert követési idő. A kollaborációban végzett vizsgálatot az USA Memorial Sloan-Kettering Rákközpontjának kutatói vezették, és az eredmények a New England Journal of Medicine február 23-i számában jelentek meg.

„Az adatok megerősítik, hogy a polipok eltávolításának hosszú távú előnye van, és alátámasztják azokat az ajánlásokat, melyek szerint az 50 év feletti személyeket kolonoszkópiával kell szűrni” – mondta Ann G. Zauber PhD biostatisztikus, a vizsgálat vezetője.

A kolonoszkópia valóban életeket ment A kolonoszkópia valóban életeket ment

 

A kolonoszkópia során talált leggyakoribb rendellenes képződmények az adenomatózus polipok, amelyekből rák alakulhat ki. A mostani kutatást végzők korábban már igazolták, hogy e polipok eltávolítása megelőzi a kolorektális rákot, azt azonban nem lehetett tudni, hogy e megelőzött rákok potenciálisan halálosak lettek volna-e. A jelenlegi vizsgálatban az volt a kérdés, hogy a polipok eltávolítása csökkenti-e a kolorektális rákokból eredő halálozást – ha igen, ez azt jelenti, hogy az eltávolított polipok végül halálhoz vezethettek volna.

A kutatás során 2602 olyan személy adatait dolgozták fel, akik részt vettek az Országos Polip Vizsgálatban (amely a maga nemében a legnagyobb volt), és akiknek prekancerózus polipjait kolonoszkópia során eltávolították. E léziók kimutatása és eltávolítása következtében 53 százalékkal kevesebb lett a kolorektális rákból származó halálozás, mint az általános népesség hasonló korú és nemű csoportjában. Mi több, azoknak a betegeknek a halálozása, akiknek adenomatózus polipjait eltávolították, még 10 év elteltével sem különbözött azokétól, akikben nem találtak polipot a kolonoszkópiával.

„Ez a nagy mértékű mortalitáscsökkenés valószínűleg annak köszönhető, hogy jól képzett, tapasztalt gasztroenterológusok igen jó minőségű eszközökkel végezték a kolonoszkópiát” – mondta dr. Sidney J. Winawer, a kutatás senior szerzője.

Az Országos Rák Intézet becslése szerint 2011-ben több mint 100.000 új vastagbélrákot és majdnem 40.000 végbélrákot mutattak ki az USA-ban, és e rákok következtében mintegy 49.000 ember halt meg.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.