hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A kolonoszkópiára továbbra is szükség van

A vastagbélrákok véreznek, ezért a széklet vértartalmának kimutatása a hagyományosan alkalmazott kolonoszkópia olcsó és noninvazív alternatívájának látszik. És valóban: nemrég a Cancer Prevention Research egyik közleményében kimutatták, hogy a széklet immunkémiai tesztje (FIT) pontos előrejelzője a kolorektális ráknak, és olcsó szűrési lehetőség az egészségügyileg rosszul ellátott populációk számára.

Ennek ellenére dr. Tim Byers, a Coloradói Közegészségügyi Egyetem epidemiológia professzora azt állítja, hogy a FIT, egyszerűsége, olcsó volta és egyszeri alkalmazásakor mutatkozó pontossága ellenére nem ér fel a kolonoszkópiával, amely a kolorektális rákszűrés hagyományos eszköze.

A következőképpen érvel: „A vér kimutatása a székletben alkalmas lehet a rákok és az előrehaladott adenómák felfedezésére, de a legtöbb adenóma esetén negatív lesz a teszt eredménye, és így elmulasztjuk a lehetőséget a rák megelőzésére”. Más szavakkal: mire a kolorektális rák vérezni kezd, addigra már elszalasztottuk a sikeres kezelés lehetőségét – vagy kissé népiesen: akkor fedezzük fel, hogy nyitva van az istálló ajtaja, amikor a ló már kiszaladt.

A FIT szószólói szintén tisztában vannak ezzel, és tudják, hogy meg kell rövidíteni azt az időszakot, amíg a kolorektális rák kezeletlen marad. Ennek érdekében azt javasolják, hogy a FIT-et évente el kell végezni, szemben a kolonoszkópiával, amit csak 5–10 évente javasolt alkalmazni. Azt remélik, hogy a gyakori szűrés folytán nem sokkal azután, hogy vér jelenik meg a székletben, már elkezdődhet a kezelés.

Dr. Byers szerint azonban az évenkénti szűrések – mint bármi, amit minden évben meg kell csinálni – nagyon rosszul működnek. Az emberek egyszerűen elfeledkeznek a szűrésről vagy lusták ilyen gyakran elvégeztetni azt. Egy szerkesztőségi közleményben azt írta, hogy a biztosítótársaságoknak jelentős érdekük fűződik az olcsóbb alternatíva választásához, de ebben az esetben ez azt jelenti, hogy kevesebb korai fázisú kolorektális rákot fognak kimutatni. A kolonoszkópia egyértelműen előnyösebb a megelőzés szempontjából, mint a FIT – írta dr. Byers.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés