hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A géndiagnosztika és a hamis remények

Megtéveszthetik a daganatos betegeket, bennük reálisan nem teljesíthető gyógyulási reményt ébreszthetnek a sokgénes és molekuláris profil alapú, precíziós medicinaként ajánlott, diagnosztikus eljárásokat kínáló magánegészségügyi intézmények – állítja az emberierőforrás-miniszter tanácsadó testületeként működő Onkológia és Sugárterápia Tagozat. A Magyar Nemzet írása.

Az egyik leggyakrabban használt internetes kereső majdnem nyolcezer találatot ad a „genetikai diagnosztika” kifejezésre, az angol nyelvű találatok száma pedig meghaladja a 180 ezret. Ez is mutatja, milyen fokozott az érdeklődés a genetikai rendellenességek, problémák kiszűrése, felderítése iránt, amely csak Budapesten tucatnyi magánegészségügyi intézmény portfóliójában szerepel.

Az emberierőforrás-miniszter tanácsadó testületéhez tartozó Onkológia és Sugárterápia Tagozat közleménye szerint a sokgénes és molekuláris profil alapú, precíziós medicinaként ajánlott diagnosztikus eljárásokat kínáló magánklinikák megtéveszthetik a daganatos betegeket, bennük reálisan nem teljesíthető gyógyulási reményt ébreszthetnek. Mint írják, Magyarországon a daganatos betegek tudományos bizonyítékon alapuló célzott és immunterápiás gyógyszeres kezelésének javallatához szükséges molekuláris vizsgálatok teljes körben elérhetők az országosan és regionálisan kijelölt, országos ellátási kötelezettségű molekuláris patológiai centrumokban. Ez pedig azt is jelenti, hogy hazánkban minden daganatos betegnek állami finanszírozásban, térítésmentesen rendelkezésre állnak a hatékony terápiához szükséges molekuláris patológiai vizsgálatok.

Ha ezeken felül olyan terápiák lehetőségét vetik fel magánszolgáltatónál végzett vizsgálatok egy-egy betegnél, amelyek az adott típusú vagy stádiumú betegségnél tudományosan még nem bizonyítottak, az szakmai szempontból káros és nem szolgálja a daganatos betegek érdekeit és gyógyulásukat sem – mutatnak rá a közleményben. Az Onkológia és Sugárterápia Tagozat nem tartja támogathatónak azokat a mesterséges intelligencián alapuló, magánellátásban kínált szoftverek alkalmazását sem, amelyek a közfinanszírozott onkológiai központok onkológiai bizottságainak terápiás szakvéleményét hivatottak másodvélemény formájában felülbírálni vagy módosítani.

Megjegyezték: a molekuláris szűrőprogramokon alapuló onkológiai kezelések egyelőre csak a betegek kis hányadánál jelentenek valódi klinikai előnyt, sok esetben inkább hatástalan terápiákhoz vezethetnek. Mindezek alapján ezeknek a vizsgálatoknak a valódi hatékonysága egyelőre nem bizonyított, és hiányoznak azok a standard irányelvek is, amelyek klinikai alkalmazásukra vonatkoznak.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés