hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A COVID-19 fertőzés idegrendszeri hatásai

A COVID-19 okozta idegrendszeri károsodások ritkák, de annál súlyosabbak lehetnek, írja az OTSZ Online.

A COVID-19 fertőzés a központi idegrendszerben demielinizációs léziókat, vérzéses infarktussal járó agyi trombózist és enkefalopátiát okozhat. Ezek a károsodások olyan súlyosan érintik a betegeket, hogy a jelentős központi idegrendszeri érintettséggel járó fertőzést neuro-COVID néven külön megjelölést kapott.

Olasz kutatók szerint a betegség fent említett 3 típusának mindegyike 3 fázisban alakul ki. Az 1. fázisban (idegrendszeri invázió) a vírus a szaglóideg vagy a véráram útján eljut az agyba és megfertőzi azt. Ilyenkor az agy-gerincvelői folyadék vírusterhelése folyamatosan nő (enyhe légzőszervi tünetek is jelentkezhetnek). A következő szakaszban a vírus az agy mélyebb részeibe vándorol (központi idegrendszeri klírensz), az agytörzs légzőközpontjába érve egyre súlyosabb légzőszervi tüneteket okoz. Ebben a szakaszban a vírust már ki lehet mutatni az orrgaratból vett kenettel, a cerebrospinális folyadék vírusterhelése azonban fokozatosan csökken. A szaporodó vírus ezután aktiválja az immunrendszert (3.fázis), amelynek túlzott reakciója szervkárosodásokat okozó citokinvihart eredményezhet, a légzőszervi tünetek súlyosbodnak. A vírus ebben a szakaszban is kimutatható az orrgaratból vett kenettel, de a csökkent vírusterhelés miatt már nem mindig észlelhető a cerebrospinalis folyadékban.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a vírus a szaglóidegen át és/vagy a vér-agy gáton áthatolva fertőzi meg a központi idegrendszert, ennek első jele a szaglás elvesztése és ezzel összefüggésben az ízérzés jelentős megváltozása lehet.

További részletek

(forrás: www.otszonline.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés