2022. május. 17., kedd - Paszkál.
hirdetés
hirdetés

A CDK4/6-inhibitorokkal szembeni rezisztencia molekuláris mechanizmusai emlőrákban

A nők körében leggyakoribbnak számító emlőrák az ösztrögén receptor, progeszteron receptorés a HER2-státusz alapján három típusba sorolható: hormonreceptor-(HR) pozitív, HER2-pozitív és tripla negatív altípusba. Ezek közül a HR-pozitív emlőrákok teszik ki az összes eset 60-70%-át, mely esetekben az endokrin terápia képezi a kezelés alapját. A terápia terén történt előrelépések ellenére továbbra is problémát jelent, hogy az esetek jelentős részében rezisztencia alakul ki az endokrin terápiával szemben. A rezisztencia hátterében többféle mechanizmust feltételeznek, többek között az ösztrogénreceptorok (ER)elvesztését vagy mutációját, az ER-útvonalakban bekövetkezett módosulásokat, a sejtciklus jelútjaiban részt vevő molekulák szabályozásának zavarát, valamint különféle molekuláris menekülőutak aktiválódását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.