2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés
hirdetés

"Mindenkinek joga van megtiltani"

Körülbelül ezren szerepelnek a szerv- és szövetdonációval kapcsolatos egyéni tiltakozásokat nyilvántartó Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterében, közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója csütörtökön az M1-en.

Mihály Sándor azt mondta, hogy bár a magyarok 74 százaléka felajánlaná a szervét transzplantációra, a tiltakozások alacsony száma arra utal, kevesen tudják, hogy mindenkinek joga van megtiltani, hogy halála esetén szervet vagy szövetet vegyenek ki a testéből. Hozzátette: tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni.

A tiltakozáshoz két dokumentumot – egy teljes bizonyító erejű magánokiratot és egy adatkezelési hozzájárulási nyilatkozatot  kell kitölteni, amelyet postai úton vagy személyesen kell eljuttatni az OVSZ-hez. A tiltakozás visszavonható ismertette.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a döntést a családtagokkal is fontos megosztani, mert az nem várt tragédia esetén felszabadítja a hozzátartozót a döntés alól.

Mihály Sándor felidézte, hogy a regisztert amelyet eddig a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezelt Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven február óta az OVSZ működteti.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!