hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

99% feletti pontossággal mutatja ki az enyhe kognitív zavart egy algoritmus

A kaunasi egyetem szakembereiből álló litván kutatócsoport egy olyan algoritmust készített, amely 99% feletti pontossággal képes meghatározni az Alzheimer-kór egyik lehetséges korai stádiumát, az enyhe kognitív zavart (MCI).

A ResNet18 névre keresztelt algoritmus automatizált, a funkcionális MRI képeket elemzi, és mesterséges intelligenciát alkalmazó deep learning technológián alapul. Fejlesztése során több mint 78 ezer MRI felvételt értékeltek, majd egy 138 betegből álló kohorszon ellenőrizték pontosságát. Az eredmények szerint a ResNet18 diagnosztikai pontossága 99,99 és 99,95 százalék közötti volt az enyhe kognitív zavar, a korai és a késői enyhe kognitív zavar és az Alzheimer-kór kimutatása során.

Fotó: medicalonlline.hu archív
Fotó: medicalonlline.hu archív

A modell előnye, hogy szoftverré fejleszthető, és később más paraméterekkel is összekapcsolható, mint például a szemmozgás, az arckifejezés vagy a beszédhang elemzési eredményei, ráadásul a litván kutatók teljesen nyílttá tették az algoritmust, így bárki ingyenesen használhatja vagy továbbfejlesztheti.

Forrás: Modupe Odusami et al, Analysis of Features of Alzheimer's Disease: Detection of Early
Stage from Functional Brain Changes in Magnetic Resonance Images Using a Finetuned
ResNet18 Network, Diagnostics (2021).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés