2021. október. 28., csütörtök - Simon, Szimonetta.
hirdetés
hirdetés

Az oltások kedvező hatása rhinosinusitisben és otitis mediaban

A gyermekkori kötelező oltások megváltoztatták az akut bakteriális rhinosinusitis (ARBS) és az akut otitis media (AOM) előfordulásának gyakoriságát, és a kórokozó spektrum is megváltozott.

Az influenza elleni vakcináció csak mérsékelten csökkentette az AOM esetek számát, a Haemophilus influenzae b oltóanyagnak pedig alig van szerepe az AOM és az ABRS előfordulásának változásában.

Ezzel szemben a konjugált pneumococcus vakcinával való tömeges oltások igen nagymértékben csökkentették az invazív pneumococcus megbetegedések számát, de hatással voltak az AOM és az ABRS esetekre is, mérsékelten csökkentették előfordulásukat.  Megfigyelték, hogy a konjugált pneumococcus vakcinában előforduló szerotípusok alig okoztak invazív fertőzéseket. Megjelentek viszont olyan szerotípusok és invazív infekciókat idéztek elő, amelyek az oltóanyagban nem szerepelnek.

Szintén nagyon fontos megfigyelés, hogy eltűnőben vannak a multirezisztens Streptococcus pneumoniae törzsek. Arra is felfigyeltek, hogy a pneumocccusok okozta AOM és ABRS esetek számának csökkenésével párhuzamosan egyre gyakrabban bizonyítják a Staphylococcus aureus kórokozó szerepét e légúti megbetegedésekben.

Forrás: Curr Allergy Asthma Rep (Aug 2010)

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Nagyjából egy hónapja áll az ajkai Magyar Imre Kórház nagy csinnadrattával négy éve átadott CT-berendezése meghibásodás miatt.

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.