hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Sötétben tapogatózik a fényterápia, de használata elkerülhetetlen

A European Journal of Pediatrics április 1-i számában kínai és amerikai szerzők áttekintik a sárgaságban szenvedő újszülöttek fényterápiájának (ÚFT) mellékhatásait, és tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a kockázatait minimalizálni.

A fényterápiát több mint fél évszázada, az 1950-es évekbeli felfedezése óta széles körben használják az újszülöttkori sárgaság kezelésére, a plazma bilirubinszintjének csökkentésére, a bilirubin-enkefalopátia megelőzésére – írják a szerzők, Tao Xiong, Yi Qu, Stephanie Cambier és Dezhi Mu (Eur J Pediatr DOI 10.1007/s00431-011-1454-1). Hatékonysága jól dokumentált, és használatával nagyban csökken a vércsere szükségessége. Mellékhatásaira azonban csak az elmúlt években kezdünk odafigyelni, holott nemcsak a módszer használata, hanem túlhasználata is elterjedt.

A hiperbilirubinémia az időre születettek 60, az újszülöttek 80 százalékában megjelenik. Szövődménye, a bilirubin-enkefalopátia maradandó idegrendszeri fejlődési zavart okozhat, ezért az ÚFT használata elkerülhetetlen.

A bilirubin lebontásában a kék fény a leghatékonyabb; valószínű hatásmechanizmusa: strukturális fotoizomerizáció és fotooxidáció révén a vese által kiválasztható vegyületté konvertálja a bilirubint, közvetlenül a bőrben, illetve a bőr alatti kapillárisokban.

2008-ban egy vizsgálat azt találta, hogy igen kis súlyú koraszülöttek (501-től 750 grammig) agresszív fényterápiája növelheti mortalitásukat (Morris BH, Oh W, Tyson JE et al (2008) Aggressive vs. conservative phototherapy for infants with extremely low birth weight. N Engl J Med 359:1885–1896). A gyerekgyógyászok figyelmét ez irányította az ÚFT kockázataira. A szerzők cikkükben részletesen elemzik a lehetséges mellékhatásokat, illetve az ezek veszélyét kimutató vizsgálatok minőségét, a mellékhatások csökkentésének módjait.

Az újszülöttkori fényterápia rövid távú mellékhatásai

Az újszülött és az anya közötti interakció akadályozása

Hacsak nem kifejezetten súlyos a sárgaság, ajánlott a kezelést a szoptatás idejére megszakítani, bőr-bőr kontaktust létrehozni az anya és a csecsemő között.

A környezet hőmérsékletének ingadozása és vízveszteség

Az ÚFT-vel kezelt csecsemő maghőmérsékletét szorosan monitorozni kell, szükség esetén megfelelő folyadékpótlást kell bevezetni.

Elektrolitzavarok, hipokalcémia

Az ÚFT valószínűleg a vizeletbe történő kalciumkiválasztás fokozásával és a tobozmirigy melatonin-szekréciójának gátlásával csökkenti az össz- és az ionizált kalciumszintet egyaránt.

A napi ritmus kialakulásának akadályozása

A sötétség-világosság váltakozásának megzavarása, a melatonin-szekréció gátlása gyakori sírást és nyugtalanságot eredményez. Ajánlatos az ÚFT használatát a normál napi ritmushoz igazítani.

Bronz bébi szindróma

Ritka komplikáció, a megnövekedett konjugált bilirubinszint okozza. Nem tudjuk, hogy ártalmatlan-e, netán fokozza a magikterusz kialakulásának veszélyét.

Az újszülöttkori fényterápia lehetséges hosszú távú mellékhatásai

Allergiás betegségek

Az ÚFT gátolja az immunrendszert, növeli a gyerek- és felnőttkorban kialakuló asztma, allergia, konjunktivitisz esélyét. Ha a spektrum UV-fényt is tartalmaz, az gyulladásos útvonalak aktiválásával autoimmun betegségekhez is vezethet.

Az újszülöttkorban a bilirubinszintnek bizonyos ütemben növekednie kell, ha ez az ÚFT miatt nem következik be, nő az oxidatív stressz szintje, és gátlódik az immunrendszer érése.

Festékes anyajegy, melanóma, bőrrák

A festékes anyajegyek száma a melanóma kialakulásának legerősebb előrejelzője. Az ÚFT alkalmazása és a festékes anyajegyek száma nagyban korrelál, azonban jelenleg nincs vizsgálat, amely statisztikai evidenciával szolgálna az ÚFT használata és a melanóma kialakulása közötti kapcsolatra.

Szív- és érrendszeri hatások

Nyitott, újra kinyíló ductus arteriosus az ÚFT simaizomrelaxáló hatása miatt, illetve a szívfrekvencia növelése, a szívfrekvencia variábilitásának, az artériás középnyomásnak a csökkentése, a perifériás vérátáramlás növelése.

A retina károsítása

Épp az a fényhullámhossz csökkenti leghatékonyabban a bilirubinszintet, amelyre a retina a legérzékenyebb. Ráadásul az éretlenségből fakadó retinopátiát a bilirubin antioxidáns tulajdonsága csökkentené, ha a koraszülött nem részesülne ÚFT-ben.

Végezetül a szerzők megállapítják: a gyerekgyógyászok legfontosabb teendője az ÚFT mellékhatásainak minimalizálása, hiszen a hiperbilirubinúria lehetséges súlyos szövődményei miatt az ÚFT használata mindenképp megmarad. Azonban az is gondot jelent, hogy jelenleg nincs konszenzus abban a kérdésben, hogy milyen össz-szérumbilirubinszint esetén érdemes elkezdeni a fényterápiát, és mint egy 2007-es tanulmány kimutatja, a neonatológusok hajlamosak a túlzott használatára (Sola A. Turn off the lights and the oxygen, when not needed: phototherapy and oxidative stress in the neonate. J Pediatr (Rio J) 83:293–296).

Figyelmet érdemel, hogy a bilirubin neurotoxicitása szorosabban összefügg a szabad, nem konjugált bilirubin plazmaszintjével, mint az össz-szérumbilirubinszinttel, hiszen a szabad bilirubin az, amelyik átjut a vér-agy-gáton, azonban a jelenlegi kezelési protokollok az össz-szérumbilirubinszinten alapulnak, ami a magikterusz előrejelzésében magas szenzitivitású, azonban alacsony specificitású.

Fokozza a zavart, hogy az ÚFT mellékhatásai minden valószínűség szerint függnek az alkalmazott dózistól, azonban nincs standardizált módszer az ÚFT dozírozásának feltüntetésére a klinikai vizsgálatokban, így az azokban említett dózisokat nehéz összehasonlítani.

A jövőben az enyhébb esetek kezelésében az ÚFT alternatíváját jelentheti a száloptikát alkalmazó fototerápia, amely mellett nem jön létre az újszülött és az anya szeparációja, és direkten a csecsemő törzsére irányítható, azaz a retina károsítása elkerülhető – teszik hozzá a szerzők. A LED-es fényterápia pedig az ÚFT magas hőtermelésével szemben alacsony hőbehatást és csökkentett vízveszteséget eredményez. Kemikáliák lehetséges használatát is vizsgálják, amelyekkel csökkenteni lehetne az ÚFT alkalmazását, ilyenek a metalloporfirinek (a bilirubinszintézis egyik enzimét, a hem-oxigenázt gátolják), illetve a klofibrát (a bilirubin eliminációját fokozza a glükuroniltranszferáz serkentése révén).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés