hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Uniós biztos: 2020-ra egymillió állás lehet betöltetlen az egészségügyben

Egymillió munkahely maradhat betöltetlenül 2020-ra az egészségügyben, ez komoly kockázatot jelenthet a betegeknek és egyenlőtlenséghez vezethet az ellátásban - mondta John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos kedden Gödöllőn.

Az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek informális ülésén tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a fiatalokat ösztönözni kell, hogy az egészségügyben vállaljanak munkát.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hangsúlyozta, az egészségügyi szakemberek elvándorlása általában "egyirányú" és nyugatra vezet, ugyanakkor Magyarországra is érkeznek keletről munkavállalók az egészségügyi szektorba.

John Dalli üdvözölte Magyarország kezdeményezéseit a dohányzás visszaszorítására, egyúttal közölte: az Európai Bizottság felülvizsgálja az ezzel kapcsolatos irányelvét.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kijelentette, visszafordítható az egészségügyi dolgozók migrációja. Rámutatott, ez nemcsak pénzkérdés, vonzóvá kell tenni a munkakörülményeket. Ide tartozik például, hogy az önkormányzat könnyítse meg a fiatal egészségügyi dolgozóknak a letelepedést, vagy hogy ne adminisztratív feladatokat bízzanak a fiatal orvosokra. Úgy fogalmazott: "Ami rajtunk múlik, megtesszük, ami az ország gazdaságán múlik, azt izgatottan figyeljük". Az államtitkár megjegyezte, "teljesen porig rombolt népegészségügyet" vett át a tavaly megalakult kormány.

A sajtótájékoztató mindhárom résztvevője hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni Európában a kórházközpontú szemléletet; az ellátási modell radikális átalakítására van szükség. Réthelyi Miklós elmondta: erősíteni kell az öngondoskodás fogalmát, jobban be kell vonni az embereket az egészségmegőrzésbe, rá kell venni őket, hogy vigyázzanak az egészségükre. Megemlítette, régóta szorgalmazzák, hogy az iskolákban vezessék be az egészségtan oktatását. Másfelől - tette hozzá - fontos lenne a kórházon kívüli szakemberhálózat kiépítése, mert sok betegség, például az időskori demencia esetében a gondozás, az otthoni ápolás kiválthatná a kórházi ellátást. John Dalli erre is utalt, amikor az egészségügyi kiadások hatékonyabb felhasználásáról beszélt a tájékoztatón.

Intejú Szócska Miklóssal és Réthelyi Miklóssal az Európai Unió magyar elnökségének honlpaján.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink