hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Wáberer Kardiológiai Centrum: szívügye a szívügyünk

Több hónapos előkészítést és sikeres tesztüzemet követően a Wáberer Medical Center (WMC) szeptember elején megnyitotta kategóriateremtő, specializált szívgyógyászati központját, a Wáberer Kardiológiai Centrumot (WKC).

A korszerű ellátási protokollok szerint létrehozott központban számos, a privát ellátásban nem vagy csak rendkívül kevés helyen elérhető szolgáltatást kínálnak: a szívritmuszavarok és a mellkasi fájdalom kivizsgálásától a rendszeres pacemaker-felülvizsgálatokig. A központ hat szakambulanciája, illetve a szív-MR, kardio- és koronária-CT készítésére is alkalmas diagnosztikai háttér a kardiológiai páciensek teljes körű szűrését, ellátását és utánkövetését bizosítja. A hazai piacon úttörő modellben működő WMC hatékonyságának kulcsa a sürgősségi kompetenciákkal rendelkező professzionális betegirányító központ, a Walk-IN Center, amely az ellátás első lépésétől lerövidíti a betegutat, és a megfelelő szakemberhez irányítja a betegeket.

2020 májusában kezdte meg tesztüzemét a Wáberer Kardiológiai Centrum, szeptember legelején pedig teljes kapacitással elindult a több szempontból is egyedülálló specializált szívgyógyászati központ. A magánegészségügyi piacon hiánypótló központ létjogosultságát a hazai statisztikák is alátámasztják: a kardiovaszkuláris betegségek a magyar társadalom jelentős hányadát érintik, és az egyik vezető haláloknak számítanak. Az Eurostat friss, augusztusi összesítéséből kiderül, hogy az uniós átlaghoz képest Magyarországon mintegy kétszer rosszabb a halálozási arány a kezelhető betegségeket nézve: százezer lakosra számítva hazánkban haltak meg legtöbben a megelőzhető betegségekben, kétszer annyian, mint az uniós átlag.[1]

A WKC profilvezetője, dr. Vértesaljai Márton belgyógyász, kardiológus szakorvos, a központ megnyitóján hangsúlyozta: bár a kardiológia mára erősen specializálódott területté vált, és más szakemberek foglalkoznak a szívritmuszavarokkal, a sportkardiológiával vagy a veleszületett szívfejlődési rendellenességekkel, továbbra is jellemző, hogy a megfelelő szakember megtalálásának és kiválasztásának feladata gyakran a páciensekre hárul.

„A gyors diagnózis és a megfelelő terápia megkezdése szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a megfelelő specialistához kerüljön a páciens, de ez sajnos még a magánegészségügyben sem mindig adott, és ezért a beteg akár hetekig, hónapokig is bolyonghat az ellátórendszerben. A Wáberer Kardiológiai Centrumban hat szakambulancián az adott kardiológiai területek szakértői várják a pácienseket, ezzel kilométerekkel más szolgáltatók előtt járunk. Ráadásul orvosaink többsége külföldi szakmai tapasztalatot is szerzett, és a magyar mellett nemzetközi akkreditációval is rendelkezik” – mutatott rá az osztályvezető kardiológus.

A Wáberer Kardiológiai Centrumban hat specializált szakambulanciát alakítottak ki. A sokakat érintő aritmiás problémák, szívritmuszavarok kivizsgálása a WKC Ritmuszavar ambulanciáján történik, ahol a korábban nem vizsgált szívdobogás, heves szívverés, rosszullét okait tárják fel, a rendszertelenül, ritkán jelentkező ritmuszavarok esetén többnapos EKG-monitorozással (Holter). Hirtelen fellépő mellkasi fájdalom esetén a WKC mindennap nyitva tartó Mellkasi fájdalom ambulanciáját érdemes felkeresni, ahol a nemzetközi protokollokat követve azonnali kivizsgálás során keresik a probléma okát, kizárva az esetleges koszorúér-betegséget.

A szívbetegséggel született gyermekek többségénél felnőttkorban is általános a ritmuszavarok és a szívelégtelenség előfordulása. A Felnőtt veleszületett szívbetegség ambulancián a gyermekkor utáni rendszeres kardiológiai követésre kínálnak lehetőséget.

Az aritmiás problémák kezelésének egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze a pacemaker, valamint a beültethető defibrillátor (ICD). A WKC pacemaker / ICD szakambulanciáján – a hazai privát ellátásban egyedülálló módon – pacemaker-felülvizsgálatot biztosítanak, illetve hamarosan a pacemakeres MR-vizsgálat is elérhető lesz. Magyarországon évente 7000 ilyen készüléket ültetnek be, és mintegy 2000 generátort cserélnek ki. Itthon körülbelül 90 ezer ember él pacemakerrel, amelyet 6-12 havonta érdemes lekérdezni és szükség esetén újraprogramozni a készülék működésének ellenőrzése, az esetleges eltérések észlelése, valamint a páciens klinikai állapotának felülvizsgálata érdekében.

A terhesség előtti kardiológiai kockázatok felmérésére és a kismamák terhesség alatti kardiológiai követésére szolgál a WKC Terhesség és szívbetegség ambulanciája. A teljes körű kardiológiai kivizsgálás rendkívül fontos azoknál a nőknél, akik ismert szív- és érrendszeri problémákkal vállalnak gyermeket, hiszen a panaszok hátterét késlekedés nélkül tisztázni kell az anya és a magzat egészségének védelmében.

„Összefoglaló néven terhességi toxémiának nevezzük azokat a betegségeket, amikor a várandósság okozta változásokra az anya szervezete nem képes megfelelően reagálni. Ennek számtalan oka lehet, akár a környezeti hatások is, általában azonban az anya betegségei, azok közül is leggyakrabban a magasvérnyomás-betegség a kiváltó ok. Szerencsére ez utóbbi az esetek többségében jól kezelhető, ezért van szükség a terhességi toxémia szűrésére” – mondta el Vértesaljai Márton.

A terhességi toxémia, ami többnyire a terhesség 20. hete után jelentkezik, egyáltalán nem ritka jelenség. Magyarországon az összes szüléshez viszonyítva 10 százalék körüli az előfordulási gyakorisága, tehát akár 8-9 ezer szülésnél is felmerülhet évente.

Az intenzív sportolás amegelőző vizsgálatok és felkészülés nélkül kockázatos is lehet. Az öröklött vagy szerzett szívizombetegségek, ioncsatorna-betegségek sok esetben nem mutatnak tüneteket, de sportolás közben végzetes szívritmuszavarokat okozhatnak. Évente 1 millió sportoló emberből 25-30 hal meg a testmozgáshoz köthető hirtelen szívmegállás miatt, ezért rendkívül lényeges minden intenzív sporttevékenységet folytató ember körültekintő sportkardiológiai kockázatszűrése, melyet a WKC Sportkardiológiai ambulanciája végez.

Ugyancsak a kardiológiai betegutak lerövidítését segíti a WMC azonnali ellátást nyújtó Walk-IN Centere, ahol az akut panaszokkal érkező páciensek esetében a WMC sürgősségi orvosai kórházi szemlélettel gondoskodnak a feltárt problémáknak megfelelő kardiológus specialista bevonásáról.

Vértesaljai Márton kiemelte: „Azt tapasztaljuk, hogy a hazai privát ellátásban gyakran a betegnek kell kitalálnia, hogy mi lehet a problémája, és azzal milyen orvoshoz forduljon. Betegirányító központunk hatékony, professzionális munkájának eredménye, hogy a pácienst a belépéstől fogva segítjük, merre induljon. Olyan szakellátóhelyet hoztunk létre, ahol minden, gyakran felmerülő kardiológiai problémát szűrni és diagnosztizálni tudunk, illetve ezek jelentős részét specialistáink helyben el is látják. Nem az orvosok száma számít, én mindenekelőtt a csapatban hiszek, eredményeink is a példás csapatmunkának köszönhetőek.”

A WKC működését nagyban segíti a WMC összes modalitásra kiterjedő (UH, rtg., CT, MR) képalkotó diagnosztikai, illetve komplex szívdiagnosztikai háttere (EKG, szívultrahang, szív-MR, koronária- és kardio-CT).
„A nemzetközi protokolloknak megfelelő célzott, noninvazív diagnosztikai vizsgálatokkal tárjuk fel a kardiológiai problémák okait: szükség esetén például az ugyancsak a WKC-ben elvégzett kardio-CT-vel, szív-MR-rel” – fogalmazott a kardiológus szakorvos.

Vértesaljai Márton 8 évig dolgozott az Egyesült Királyságban, tapasztalatait felhasználva hozta létre Magyarország első Kardiológiai Képalkotó Diagnosztikai Osztályát a GOKI-ban, ahol a betegek kivizsgálását és gyógyulását személyre szabott vizsgálatokkal segítik.

 Lehangoló statisztikák, ígéretes prevenció

Minden második magyar kardiovaszkuláris betegségben hal meg: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018-ban 131 ezer ember hunyt el hazánkban, közülük 65 ezren keringési problémák miatt. Mintegy 6 ezren heveny szívizomelhalásban, további 26 ezren pedig egyéb iszkémiás szívbetegségben vesztették életüket.[2],[3]

A keringési betegségek kialakulásában jelentős szerepük van az életmódbeli tényezőknek, korai felismerésükkel és kezelésükkel pedig jelentősen csökkenthető a kockázatuk. Az életmódunkból fakadó rizikófaktorok – magas vérnyomás, dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás, mozgásszegény életmód – jól ismertek[4], az ellenük folyó küzdelemben mégiscsak részsikereket tudtunk elérni az elmúlt évtizedekben. A felnőtt magyar férfiak 62 százaléka tekinthető például túlsúlyosnak[5], és a dohányzást tekintve sem állunk jól, hiszen a teljes 15 évnél idősebb lakosság mintegy harmada dohányzik rendszeresen.[6],[7]

Ezért van nagy szerepe a megelőzésnek, ám a magyar lakosság körében továbbra is alacsony a hajlandóság, hogy prevenciós szűrésekre járjon, ráadásul a COVID–19-járvány miatt a kardiológiai vizsgálatok mellett hónapokon át elmaradtak a szűrővizsgálatok is.

Vértesaljai Márton ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „A European Society of Cardiology szakmai álláspontja szerint a végzetes kimenetelű kardiovaszkuláris betegségek száma jelentősen visszaszorítható, ha nagy számban végzünk koronária-CT vizsgálatokat. Ez sokkal hatékonyabb, mint a kerékpár-ergometriaként ismert terheléses EKG, elvégzése kevésbé körülményes, és a diagnosztikai pontossága is nagyobb, hiszen gyakorlatilag nincs fals negatív eredmény, és az álpozitív eredmények valószínűsége is lényegesen alacsonyabb.”

Nehézlégzés, mellkasi fájdalom esetén is javasolt a koronária-CT-vizsgálat, mivel a mindössze 20 perces, fájdalommentes módszerrel már korai stádiumában nagy pontossággal kimutatható a koszorúereket érintő érelmeszesedés. Életmódváltással, gyógyszeres kezeléssel vagy stent behelyezésével megelőzhető a koszorúér-betegség romlása, illetve a szövődmények kialakulása, ezek eredményeképpen pedig a páciens akár évtizedekkel többet élhet egészségesen.

Az év végéig tervezett további bővítés megerősíti a hét minden napján folyamatos kardiológiai ellátást biztosító Wáberer Kardiológiai Centrum piacvezető szerepét: várhatóan újabb 6-8 kardiológus kapcsolódik majd be a gyógyításba.



hirdetés

Könyveink