hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Vörösiszap-katasztrófa: több a daganatos beteg

Megnőtt a rosszindulatú daganatos betegségek gyakorisága a devecseri vörösiszap-katasztrófát követően a Veszprém Megyei Kormányhivatal vizsgálata szerint, közölte a Napi.hu.

A 2010. októberében bekövetkezett devecseri vörösiszap-katasztrófát követően a térségben megnőtt a rosszindulatú daganatos betegségek gyakorisága - derül ki a Veszprém Megyei Kormányhivatal jelentéséből. A vizsgálat tükrében a kormányhivatal azt valószínűsíti, hogy a lakosság nagyobb mértékű orvoshoz fordulásának és az orvosok onkológiai ébersége miatt emelkedett meg a vörösiszap katasztrófát megelőző évekhez képest a rosszindulatú daganatos betegségek gyakorisága, írja a lap.

A katasztrófa egészségkárosító hatásának vizsgálata érdekében 2011-ben az Országos Onkológiai Intézet, Klinikai Sugárbiológiai és Diagnosztikus Onko-Cytogenetikai Osztálya az érintett lakosság körében 4 éves követéses vizsgálatot indított. A vizsgálat során a vörösiszap katasztrófával összefüggésbe hozható genetikai elváltozást nem találtak, amely daganatos betegségek kialakulását eredményezhetné a közeljövőben.

A jelentésből kiderült, hogy a tíz Veszprém megyei járás közül a Devecseri járás mind a két nem esetében az országos szinthez képest rosszabb általános halandósági mutatóval rendelkezik. A férfi lakosság körében 24 százalékkal, a nők körében 15 százalékkal volt magasabb a halandóság szintje az országoshoz képest.

"A kiemelt daganatos megbetegedések közül a járás férfi lakosai körében a magyar férfiakat jellemző átlagos szintnél 33 százalékkal volt magasabb az ajak, szájüreg és garat rosszindulatú daganatos megbetegedés, 20 százalékkal a légcső, hörgő és tüdő és 22 százalékkal a vastagbél, végbél és anus rosszindulatú daganatos megbetegedés. A járás női lakosainak megbetegedési szintje a légcső, hörgő és tüdő daganata esetében 58 százalékkal volt magasabb az országos szintnél", olvasható a Veszprém Megyei Kormányhivatal összegzésében.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink