hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kutyát is rózsaszínre festette a vörös por Kolontáron

Ismét az egészségügyi határérték háromszorosát megközelítő porszennyezést mértek Kolontár környékén, a Mal Zrt. vörösiszaptározóinak közelében. A cég a másfél évvel ezelőtti katasztrófa óta csak száraz technológiával tárolhatja a vörösiszapot, a szeles idő azóta minden alkalommal óriási felhőkben kavarja a szennyező vörös port.

Napok óta az egészségügyi határérték többszörösére rúg a szálló por koncentrációja a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontár térségében. A viharos erejű északi szél miatt az Ajka és Kolontár közötti utat és a tározóktól délre található településeket is belepte a vörösiszap.

A kutyát is rózsaszínre festette a vörös por KolontáronA kiporzás a napok óta viharos szél és a Mal Zrt. ajkai timföldgyárában történt technológiaváltás következménye, mivel a 2010 októberi katasztrófa óta a vörösiszapot már száraz állapotban helyezik el a tározókban.

A porszennyezés egyébként a szélcsendesebb napokon is az egészségügyi határérték feletti Kolontár térségében. Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője áprilisban azt mondta: a kolontári mérőállomás február 27-i beüzemelése óta a korábbi rendkívül száraz idő miatt többször is előfordult, hogy négy-ötszörös határérték-túllépést regisztráltak a műszerek, ami egyértelműen az iszaptározók felőli kiporzásnak tudható be.

A Jobbik képviselője, Kepli Lajos azonnali intézkedést követelt a hatóságoktól. A politikus szerint megoldást jelenthetne, ha locsolással tartanák nedvesen az iszaptározók felső legfeljebb fél méteres rétwegét, hogy így ne hordja el a port szél. A képviselő állítása szerint a hosszú távon egészségkárosító hatású anyagok ugyanolyan koncentrációban vannak Kolontár mellett, mint például a Balaton nyugati partjainál, így ez a folyamat akár a turisztikai szezonra is hatással lehet.

Kolontár polgármestere a Veszprémi Naplónak azt mondta: Csótapuszta és Lőrintepuszta a leginkább érintett, mert ezek szélirányban fekszenek. Tili Károly közlése szerint az elmúlt időszakban többször előfordult már, hogy a por miatt a szülők nem engedték még iskolába sem a gyerekeiket. A két településrészen ötvenen élnek, a lakosok közül többen asztmásak, légúti megbetegedésekkel küzdenek.

(forrás: MTI/Origo)
hirdetés

Könyveink