hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Visszakerült a választási bizottsághoz az eutanázia-kérdés

Törvénysértő az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata az eutanáziáról szóló népi kezdeményezés hitelesítéséről - közölte a Kúria csütörtökön közzétett határozatában.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán szereplő kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?"

A Kúria megállapította: a népi kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés az adott kérdést tűzze napirendre és tárgyalja meg, az OVB-határozatban hitelesített kérdés azonban megfogalmazásával azt a látszatot kelti, hogy a választópolgárok az aláírásukkal népszavazást kezdeményeznek, így nem derül ki egyértelműen, hogy miről is döntenek. A kérdés azt sugallja, hogy az ügyben a választópolgárok döntenek az Országgyűlésre kötelező módon. A népi kezdeményezésre feltett kérdés ezért alkalmas arra, hogy a választópolgárokat adott esetben félrevezesse - közölték. Hozzátették: ezért a Kúria az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesítő OVB-határozatot megsemmisítette, és az OVB-t új eljárásra utasította.

Az OVB július elején hitelesítette azt a magánszemélyek által jegyzett népi kezdeményezést, amely lényegében az aktív eutanázia lehetőségét teremtette volna meg orvosi részvétellel. A határozattal szemben azonban egy magánszemély jogorvoslattal élt - a 15 napos határidőn belül - július 23-án. A Kúriának az ügyben soron kívül kellett döntenie, de ennek nincs meghatározott határideje.

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ha ez összegyűlik, a parlamentnek napirendjére kell vennie a kérdést.

A kezdeményezés ellen tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara (MOK), visszautasítva az aktív eutanáziát.

A népi kezdeményezéssel kapcsolatban Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője korábban azt mondta, hogy pártja az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben soha nem fog ilyen jogszabályt megszavazni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink