hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Visszaáll a látogatók fogadása a hazai börtönökben

A járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).

 A járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével már nem indokolt a fogvatartottak látogatófogadására és a büntetés-végrehajtási intézetek ideiglenes elhagyására vonatkozó járványügyi intézkedések fenntartása. A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is. Ugyanakkor a cseppfertőzéssel terjedő betegségek megakadályozása érdekében a látogatófogadás továbbra is a fogvatartottak és hozzátartozóik közötti plexilappal elválasztott asztalnál történhet, a fizikai érintkezés kerülésével, míg az intézetelhagyással járó kapcsolattartást követően minden esetben ellenőrzik a visszatérő fogvatartott esetleges fertőzöttségét.

Közölték azt is, a személyes találkozás mellett továbbra is igénybe vehető lesz a Skype-beszélő, amely mára a fogvatartottak és hozzátartozóik legnépszerűbb kapcsolattartási formájává vált. Ez köszönhető annak, hogy a magyar büntetés-végrehajtási szervezet a járványügyi intézkedések részeként, Európában az elsők között vezette be ezt az alternatív lehetőséget az elítéltek és családtagjaik számára.

A tájékoztatás szerint a büntetés-végrehajtási szervezet a törvényben meghatározott szabadságelvonással járó szankciókat és intézkedéseket végrehajtja, amely során biztosítja a fogvatartottak kapcsolattartási jogát. A kapcsolattartás részletes szabályait – a fogvatartás jogcíme, a fogvatartottak végrehajtási fokozata, illetve rezsimkategóriába sorolása alapján – a vonatkozó jogszabályok tartalmazzák, amelyek rendelkeznek többek között arról is, hogy melyek a kötelezően biztosított és melyek az úgynevezett engedélyezhető kapcsolattartási formák – hívták fel a figyelmet.  Ez utóbbi kategóriába tartoznak a büntetés-végrehajtási intézetek ideiglenes elhagyásával járó kapcsolattartási módok, amelyeket kizárólag indokolt, különös méltánylást érdemlő esetekben engedélyeznek a büntetés-végrehajtási intézetek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink