hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Veszélyben az ország járványügyi biztonsága?

Évek óta nem fordult elő, hogy Magyarországon egy kórházat járvány miatt le kelljen zárni – mondta Falus Ferenc ex-tisztifőorvos a Klubrádióban.

Amikor folyamatosan járványok fenyegetnek – és nem csak a kanyaró – kockázatot jelent az Országos Epidemiológiai Központ (OEK)  átszervezése, a laboratóriumok elválasztása a járványügyi osztálytól és az epidemiológiai intézettől – mondta Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos a Klubrádióban. Emlékeztetett: folyamatosan zajlik az egységes tisztiorvosi hálózat szétverése, először az ÁNTSZ területi egységeit szervezték ki népegészségügyi főosztályként a kormányhivatalokba, most a laboratóriumi hálózatot és az OTH irányítási jogköreit szedik szét tisztázatlan alapokon.

Az átszervezési időszak alatt – amely március 31-éig le is zárul – alakult ki egy súlyos járványügyi helyzet, amelyet kezelni kell, ezért Falus szerint azonnal le kell állítani az OEK átalakítását.

Az ÁNTSZ pénzügyi kapacitásai korábban minden külső beavatkozás és kérés nélkül lehetővé tették, hogy a laboratóriumi vizsgálatok keretét bármikor emelni lehessen, ha ez az átszervezés után egy önálló szervezetbe kerül, az veszélyesen lelassíthatja a folyamatokat. Egyelőre az átalakítás még csak papíron történt meg, ezért annak gyakorlati lépéseit el lehetne halasztani – vélekedett a korábbi tisztifőorvos.

Makón nagyon későn vették észre, hogy mi történik, valószínűleg nem is jelentették időben az első megbetegedéseket, és a jogszabályoknak megfelelő vizsgálatokat sem azonnal végezték el – vélekedett Falus, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzetben égető szükség lenne arra, hogy az OEK szakértői központként támogassa a kormányhivatalok népegészségügyi osztályainak munkáját.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink