hirdetés
2023. január. 27., péntek - Angelika.
hirdetés

Válasz nélkül maradtak a betegjogi kérdések

Az AJBH 2020-as éves jelentésében összesen 36 esetben állapította meg, hogy sérült az élethez és méltósághoz való jog, írja a Magyar Hang.

A Magyar Hang olvasója megrázó és egyben felháborító történetet osztott meg a lappal: „Édesanyámat október 29-én szállították a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet Szövetség utcai telephelyére stroke miatt. (...) A bekerülését követően megtagadták tőlem a látogatás jogát, holott kétszer is oltott vagyok. Szó szerint csak pár alkalommal látogathattam meg őt rövidebb időre a halála előtt. Abszolút méltatlan ellátásban részesült! Olyan ágyba került, amelyben nem tudott magától sem étkezni, sem inni, ezért legyengült és kiszáradt, aminek a következtében szükséges volt folyamatosan infúziót adni számára. Az orvosok és a nővérek többször is erőszakosan kihangsúlyozták, hogy pontosan mennyi – milyen kevés – idejük van egy nap során foglalkozni az édesanyámmal. Nap nap után többször is szerettem volna bemenni hozzá, de megtagadták a belépést, ezért nem tudtam sem itatni, sem etetni őt. Egyre jobban és jobban legyengült. Az állapotával kapcsolatban azonban egyszer sem közöltek pontos és határozott információt. Végül édesanyám egy a kórházban elkapott súlyos bakteriális fertőzés következtében hunyt el november 14-én. (…) Az elejétől a végéig nem közöltek velem tényleges információt édesanyám állapotáról” – írta az olvasó, kiemelve: még telefonon sem volt módja elbúcsúzni haldokló szerettétől. Jelezte továbbá, hogy írásban panaszt tett a Péterfy-kórháznál, ahonnan válaszra sem méltatták.

A lap szerette volna bemutatni a másik oldal, azaz az intézmény álláspontját, tapasztalatait is. Kérdéseiket december 7-én juttatták el a Péterfy-kórháznak, ahonnan lapzártáig nem érkezett semmilyen reakció, így nem tudni, az olvasó által leírtakhoz milyen körülmények vezettek. Szintén elküldték kérdéseiket a betegjogi ügyek terén illetékes Nemzeti Népegészségügyi Központnak, az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (Okfő) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, feltételezve, hogy nem egyedi esetről van szó és esetleg elrendeltek belső vizsgálatokat is. Reagálás egyedül az Okfőtől érkezett, mint jelezték, kérdéseik megválaszolására több időre van szükségük, hiszen az intézményektől be kell kérniük az adatokat. Azaz annyi kiderült, a főigazgatóság központilag nem foglalkozik betegjogi panaszokkal.

Az olvasó – a Péterfy-kórház reakciójának hiányában – az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához (AJBH) fordult, ahonnan jelezték, vizsgálatot indítanak az ügyben. Ezért a lap is megkereste az AJBH-t is. Azt szerették volna megtudni, az elmúlt egy évben hány betegjogi beadvány érkezett a hivatalhoz, hány esetben indult eljárás, hány esetben állapítottak meg mulasztást, mely intézmények voltak érintettek a vizsgálatokban és az esetleges elmarasztalásokban, illetve milyen jellemző mulasztások történtek. A hivataltól szintén nem érkezett válasz lapzártáig.

Az AJBH 2020-as éves jelentésében egyébként összesen 36 esetben állapította meg, hogy sérült az élethez és méltósághoz való jog – a beadványok számát nem tették közzé –, míg 2019-ben 56 panaszból 18 esetben. Hogy ezek közül hány ügyben érintettek egészségügyi intézmények, szintén nem derül ki az összefoglalókból.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés
hirdetés

Könyveink