hirdetés
2021. szeptember. 27., hétfő - Adalbert.
hirdetés

Vaktában kell vakcinát rendelniük a háziorvosoknak

Az utolsó pillanatra hagyja a kormányzat a háziorvosok és a lakosság tájékoztatását a harmadik oltás módjáról, írja a Népszava.

Hétfő este, azaz hat nappal az újabb oltási kör kezdete előtt sem voltak még ismertek a vonatkozó szabályok, az például, hogy ki, hol milyen vakcináért jelentkezhet. A humántárca hétfő este csak annyit közölt: egy szakmai grémium már kidolgozta az eljárásrendet, azt elküldtek az operatív törzsnek, és még a kormány elé kell terjeszteni.

Információink szerint a betegek majd az elektronikus szolgáltatási tér időpont foglaló rendszerén keresztül jelentkezhetnek az oltásért, de erről még semmilyen tájékoztató nem jelent meg, írja a lap.

Egyes kormányhivatalok csak arról tájékoztatták a háziorvosokat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) készíti azt az eljárásrendet, ami alapján beadható a harmadik oltás. E levélben annyit megírtak, hogy harmadik vakcinát azok kaphatnak, akiknek megvan mindkét oltásuk (illetve a Janssen-nel oltottak esetében elegendő egy is), és az utolsó felvételétől már letelt a négy hónap. A praxisok hetente jelezhetik a vakcinaigényüket a kormányhivatalokban működő oltási munkacsoportoknak, ezek a testületek osztják majd ki a szükséges mennyiséget a körzetekben. A fővárosban például már e hét közepéig kell jelezniük a háziorvosoknak, hogy az augusztus első hetében beadandó oltásokhoz mennyi és milyen vakcinákat kérnek. A lapnak egy háziorvos ezzel kapcsolatban azt mondta: fogalma sincs, hogy mit írjon a megrendelőlapra, miután az eljárásrend hiányában, a betegek sem tudnak jelentkezni. Több vidéki háziorvost is kérdeztek a harmadik oltás részleteiről, ám ők még annyit sem kaptak, mint az említett fővárosi kollégák. Pedig a pácienseik naponta érdeklődnek.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink