hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Újraválaszthatók a kamarai elnökök

Jelentős változások várhatók a kamarák életében azt követően, hogy a parlament hétfőn elfogadta a salátatörvényt. A vezető tisztségviselők 2015-ben még egyszer megmérettethetik magukat, míg az új szabályok szélesítik a köztestületi demokráciát, a korábbinál jelentősen nagyobb részvételi arányt elvárva a választásokon.

Az utolsó pillanatban is jelentős változások történtek a kamarák életét nagyban befolyásoló és korábban nagy vitákat kavaró javaslatokban. Mint azt a szaktárca illetékesétől megtudtuk: a Balog Zoltán miniszter nevével jelzett végső javaslatokkal végül mégiscsak gesztust gyakoroltak a kamarák vezető tisztségviselőivel szemben.

Az Országgyűlés által június 18-án elfogadott salátatörvény szerint a jogszabály előírja, hogy két egymást követő ciklust követően harmadik alkalommal már nem lehet újraválasztani a vezetőket, a „kezdőpont” azonban, amelytől az egy-egy országos tisztségviselő számára engedélyezett két betölthető ciklust számítják, a korábban kialkudott 2011 lett. Így a kamarai elnökök 2015-ben még egyszer megmérettethetik magukat.

A kamarákról szóló 2006. évi törvényben minimumfeltételeket rögzítettek a kamarai választási rendszerre. A választások első fordulójában az érvényességi küszöböt a szavazásra jogosultak felében, a második fordulóban negyedében határozták meg. Hosszabb lesz a választási időszak, és lehetőség lesz távszavazásra is az internet segítségével. A korábbi pontatlanságok és hiányosságok elkerülése érdekében rögzítették a dokumentációs kötelezettséget, és előírták, mi mindennek kell megállapíthatónak lennie a választásról készült jegyzőkönyv, hang- vagy mozgókép-felvétel segítségével. A miniszter törvényességi felügyeletét is megerősítették; a mainál átláthatóbb gazdálkodás érdekében évente május 31-ig meg kell küldeni a szaktárcának az elszámolást.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink