hirdetés
2020. december. 02., szerda - Melinda, Vivien.
hirdetés

Új elnök az orvosok szakszervezetének élén

Dr. Szabad Zoltánnal, a Magyar Orvosok Szakszervezete frissen megválasztott elnökével a Weborvos beszélgetett.

Szeptember 12.-én lezajlott a küldöttközgyűlés, és igazi meglepetésként egy fiatal debreceni orvos, szakmáját tekintve sebész és két alelnök jelöltje megnyerték a választást. A MOK –ot képviselő országos titkár elegánsan gratulált, és a mai világ szokásainak megfelelően egy hosszú Facebook bejegyzésben az együttműködésre és a közös munkára helyezett hangsúllyal kommentálta az eredményt.

Dr. Szabad Zoltán 1974-ben született és 2000-ben kapott diplomát az éppen abban az évben integrált Debreceni Egyetemen (akkor vonták össze a város minden felsőoktatási intézményét a Református Teológia kivételével). Az akkor még önálló Kenézy Gyula Megyei Kórházban kezdte pályáját és szerzett sebész szakvizsgát, az ország egyik legjobb gyakorló sebészi iskolájában. Ezután fordult érdeklődése a fejlett országokban már elterjedt, modern invazív technikákkal (endoszkópok), és atraumatikus (szövetkímélő) módszerekkel végzett egynapos sebészet felé. Ez is egy csendes rendszerváltás a gyógyításban, hogy a betegek csak éppen annyi időt töltsenek a gyógyintézetben, amennyi elkerülhetetlen, és a gyógyulásuk minél gyorsabb, fájdalom és szövődménymentes legyen. Ezt a tevékenységet a kórházzal közben egy szervezeti egységbe integrált rendelőintézet keretei között végezte (ennek a rendelőintézetnek a szervezettsége számomra évek óta modell és etalon), komoly részt vállalva a szakmai munka mellett az új szervezet és működés kifejlesztésében.

2010-ben nagyot változott az élete. Háziorvos feleségével két gyermeket nevelnek, de mint a legtöbb sebész azt vette észre, hogy lényegében alig látja a kislányait, hiszen a magyar orvosi munka a fiataloktól számos ügyeletet, a rendkívül szerény fizetések mellékállások vállalását követeli. Mivel a képzettsége és a gyakorlata lehetővé tette, Angliában egy Cardiff közeli kisváros, Newport egyik kórházában vállalt munkát. RMO –Resident Medical Officer volt az a tevékenység, amelyet két héten át ellátott, nagyon sok készenléttel, ügyelettel, az itthonihoz képest tisztességes fizetésért, hogy a következő két hétben a felcseperedő kislányaival foglalkozzon, feleségét tehermentesítse. Eközben egy orvosi szakfordító csoportba is bekapcsolódott, segítve a hazai kollégákat a legfrissebb szakmai információk megszerzésében. Munkája közben alaposabban megismerte a brit egészségügy működését, az ottani érdekvédelmet, és hazatérve bekapcsolódott a hazai egészségügy vérkeringésébe. Ekkor választották meg az újra szerveződő MOSZ helyi vezetőjévé. Korábbi személyes tapasztalatai, a magyar orvosok nyomasztó gondjai, az Angliában dolgozó orvosok sokkal jobb helyzete arra sarkalta, hogy a tapasztalatai és a vele szorosan együttműködő kollégák tudása alapján egy szakszervezeti érdekvédelmi programot készítsen, és megpályázzák a MOSZ vezetői pozícióit.

A Weborvos szerzője arról is kérdezte, mi motiválja e sokféle tevékenységre? Spontán válasza jóízű meglepetés volt: mert dolgozni jó!

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink