hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Tisztújító küldöttgyűlésre készül a MOSZ

Az orvosok számára jó munkakörülményeket, optimális bérezést szeretnénk kiharcolni, mondja dr. Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Az elmúlt hat hónapban a Magyar Orvosok Szakszervezetének taglétszáma jelentős növekedésnek indult. Lehet tudni, hogy áll most a toborzás?

A Magyar Orvosi Kamara segítségével zajló kampánynak köszönhetően valóban dinamikusan nőtt a taglétszámunk. A szakszervezetbe újonnan jelentkezők, vagy tagságukat megújítók száma mára meghaladja a 2700 főt, a tagdíjfizető tagok száma pedig 2100 fő körül áll. Ezzel a létszámmal a MOSZ a legtöbb orvost tömörítő szakszervezet ma Magyarországon! (...)

Mit tervez a MOSZ a jövőre nézve?

Az ugrásszerűen megnőtt taglétszámnak köszönhetően előttünk áll a lehetőség, hogy a MOSZ az érdekképviseletben megkerülhetetlen szereplővé váljon.

Ugyanakkor még számos kihívás áll előttünk. További tagtoborzásra van szükség ahhoz, hogy elérjük az egészségügyi ágazatban a 10 százalékos reprezentativitási küszöböt. Azt is szeretnénk elérni, hogy a tagjaink minél tájékozottabbak és tudatosabbak legyenek munkajogi kérdésekben, illetve minél inkább vállaljanak aktív szerepet, képviseljék véleményüket, hiszen így, közösen szabhatunk irányt a MOSZ-nak és érhetünk el eredményeket.

Küszöbön áll a küldöttgyűlés összehívása - amelyet eddig a járvány miatt el kellett halasztanunk - ahol tisztújításra is sor kerül majd. A cél az, hogy a kibővült tagság igényeinek leginkább megfelelő, dinamikus, tettrekész, kommunikatív elnökséget válasszunk. A tisztújító küldöttgyűlés tervezett időpontja 2020. szeptember 12. Ezúton is kérünk minden tagunkat, hogy aktívan segítse a sikeres lebonyolítást, vegyen részt a munkahelyi/megyei választásokon, hogy minél több tagot legitim módon képviselő elnökséget választhassanak a küldöttek.

Mik lehetnek a MOSZ hosszútávú tervei a küldöttgyűlés után?

Az orvosok számára jó munkakörülményeket, optimális bérezést szeretnénk kiharcolni! Ennek érdekében a munkáltatókkal és a kormánnyal tárgyalást kezdeményezünk, szükség esetén a nyomásgyakorlás különböző eszközeihez is nyúlunk, illetve támogatjuk a Magyar Orvosi Kamara által kezdeményezett akciót, az önként vállalt túlmunka szerződés letétbe helyezését. Szeretnénk a munkahelyeken aktívan jelenlevő szakszervezetek által biztosítani, hogy visszaszoruljanak a dolgozókat kizsákmányoló jogsértések.

A jövőben reményeink szerint sor kerülhet az orvosok, egészségügyi dolgozók számára kedvező feltételeket biztosító kollektív szerződések megkötésére és fenntartására is. Szeretnénk bővíteni a MOSZ által nyújtott szolgáltatások körét is, természetesen a tagság igényeihez igazítva.

A teljes beszélgetés a kamara honlapján

hirdetés

Könyveink