hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Béremelés helyett röghöz kötés

Az alulfizetett orvosok munkáját csak a szavak szintjén, és a bruttó félmilliós egyszeri juttatással kívánja elismerni az állam, írja a Magyar Hang.

Az elmúlt hónapokban foganatosított, az orvosok munkavégzésének feltételeit több lépésben szigorító intézkedések olyan modell körvonalait rajzolják fel, amelyek demokratikus berendezkedésű országokban merőben szokatlannak számítanak. A hivatkozási alap mi más lenne, mint a járványhelyzet, ami – ha a Covid–19 mellett a kormány is úgy akarja – remélhetőleg nem tart örökké, de az idei évet már biztosan elviszi és valószínűleg jövőre is éreztetni fogja hatását a szervezeti működésben, írja összeállításában a Magyar Hang.

A veszélyhelyzet márciusi kihirdetésével az orvosoknak megtiltották, hogy elhagyják az országot mindaddig, amíg a járványhelyzet ezt indokolja. Emellett nincs módjuk arra sem, hogy felmondják közalkalmazotti munkaszerződéseiket. Időközben Kásler Miklós további korlátozó intézkedéseket is hozott, amelyek gyakorlatilag nullára redukálják az ágazaton belüli mobilitást és azon lehetőségek kihasználását, amelyekkel esetleg többletbevételre tehetnének szert az orvosok. A humánminiszter ugyanis arról rendelkezett, hogy a kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel. A tilalom alól – egyéni elbírálás alapján – csak a kórházparancsnokok, illetve operatív törzs adhat mentességet.

Bár a május végén Semjén Zsolt által benyújtott javaslat a vészhelyzet megszüntetéséről és az ezalatt hozott rendkívüli intézkedések hatályon kívül helyezéséről szól, rögzíti azt is, hogy az egészségügyben gyakorlatilag korlátlan ideig fenntarthatóak a mostani viszonyok. Azaz a „betegellátás biztonsága érdekében” továbbra is önkényesen felfüggeszthet törvényeket a kormány. Ilyen jogszabály lehet az egészségügyi törvény is, amely limitálja a közalkalmazott orvosok elrendelhető és önként vállalt munkaidejét.

Főleg ez utóbbi, vagyis az önként vállalt túlmunka ügye sarkalatos pont, nemcsak az ellátás biztonsága, de az orvosok érdekérvényesítése miatt is. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ugyanis a bértárgyalásokkal egyidejűleg a nyilvánosság előtt is egyértelművé tette, ha a kormány nem emeli a béreket, az orvosok felmondják önként vállalt túlmunkaszerződéseiket.

Korábban egyébként a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is azt kérte a kormánytól, hogy az egészségügyi dolgozók kiutazásának korlátozására vonatkozó, aránytalanul igazságtalan rendelet haladéktalanul vonják vissza.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés