hirdetés
2020. március. 29., vasárnap - Auguszta.
hirdetés

Új döntések, plusz források

Az alapellátás plusz forrásairól, a konszolidációs támogatás felhasználásáról és újabb állami fenntartásba kerülő szolgáltatókról döntött a kormány.

hirdetés

A kormány döntése értelmében 2012. november hónaptól 14 százalékkal emelkedik a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások (területi ellátási kötelezettséggel rendelkező alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, a területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések) díjazása. Döntés született a 2011. év végén lejárt adósság rendezésére megítélt támogatásból az Egészségbiztosítási Alapba eddig visszafizetett 6,8 Mrd Ft felhasználásáról. Emellett a kormány döntött egyes, a fekvőbeteg szolgáltatók állami átvételével összefüggő további lépésekről is. A kormányhatározatok és kormányrendelet módosítás a Magyar Közlöny 120. számában jelentek meg – közölte szerkesztőségünkkel az egészségügyért felelős államtitkárság.

Plusz források az alapellátásban

A háziorvosi ellátásban a bejelentkezett biztosítottak utáni díjazás – az úgynevezett „kártyapénz” – emelkedik. A „kártyapénz” esetében alkalmazott 1 pontra jutó forintérték jelenleg 160-165 Ft/pont között mozog. A díjazás 14%-kal történő emelésével az 1 pontra jutó forintérték megközelíti a 185-186 forintot, így egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesül.

A védőnői ellátásban a gondozotti létszám alapján számított pontérték szerinti díjazás emelkedik. Az 1 pontra jutó forintérték jelenleg 273-274 Ft/pont között mozog. Ezen díjazás 14%-kal történő emelésével az 1 pontra jutó forintérték megközelíti a 312 forintot, így egy védőnői szolgálat díjazása átlagosan havi 25 ezer forinttal emelkedik.

A fogászati ellátásban a fix összegű díjazás (alapdíj) emelkedik. A fogászati ellátásban a fix összegű díjazás alapjául szolgáló korcsoportos pontszám értéke jelenleg 34,4 Ft, amely a 14%-os emeléssel 39,2 Ft-ra emelkedik. A fogászati ügyelet fix összegű alapdíját is 14%-kal emelik. Mindezek eredményeként az alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok díjazása havonta átlagosan közel 30 ezer forinttal emelkedik.

Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és a korábbi béremeléshez hasonlóan beépül a jövő évi finanszírozásba is.

Visszafizetett/visszavont konszolidációs támogatás felhasználása

2011. év végén az úgynevezett „kasszaseprés” keretében 21 Mrd Ft, illetve a lejárt szállítói tartozások rendezésére további 27 Mrd Ft támogatásban részesültek a szakellátást végző járó- és fekvőbeteg szolgáltatók. Az utóbbi forrást azonban egy részük nem tudta teljes mértékben felhasználni, ezért a különbözetet vissza kellett fizetniük az E-Alapba. Az eddig ily módon képződött 6,8 Mrd Ft idei többlet sorsáról döntött a kormány, lehetővé téve, hogy az a 2012-13-ban zajló strukturális átalakuláshoz kötődő egyszeri lépések (épületek átalakítása, felújítása, új eszközök beszerzése, stb.) fedezetét szolgálhassa.

Minderre a fekvőbeteg szolgáltatók és fenntartóik a tárca honlapján hamarosan megjelenő közlemény alapján nyújthatják majd be igényeiket. A kedvezményezettek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött támogatási szerződést követően juthatnak a megítélt forráshoz. Mivel az önálló járóbeteg szolgáltatók 2012-ben nem vettek részt közvetlenül a struktúraátalakítás folyamatában, a nekik 2011-ben juttatott összeg fel nem használt maradványát közvetlenül, a miniszteri tartalék keretbe emelve és abból kifizetve kapják meg.

Újabb döntés az állami fenntartásba kerülő szolgáltatók kapcsán

A kormány megjelent határozata jogi lehetőséget teremt azon hét (nem egyházi illetve alapítványi) fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató teljes átvételéhez, amelyek esetében csak a kórházi vagyon kerülhetett eddig az adott önkormányzattól az államhoz, de az üzemeltetést magán kézben lévő szervezetek végzik. E folyamat révén haladhat tovább elsősorban az aktív fekvőbeteg-szakellátás terén a működtetés egységének megvalósítása, ami a sürgősségi tevékenység és a betegutak jobb szervezhetősége, az uniós fejlesztések összehangolása és a bérfejlesztés kiterjesztése miatt is indokolt – közölte az államtitkárság.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink