hirdetés
2022. május. 22., vasárnap - Júlia, Rita.
hirdetés

Új demonstrációs labor Szolnokon

Átadták a Debreceni Egyetem szolnoki campusán kialakított demonstrációs labort, ahol az egészségügyi kar hallgatói gyakorolhatnak.

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusán az Egészségügyi Kar (DE EK) tavaly indította el az ápoló és a védőnő szakokat. Előbbiben 13-an, utóbbiban 35-en tanulnak. Ennek támogatására hozták létre most az úgynevezett demonstrációs labort, ahol a berendezési tárgyak egy orvosi rendelőre, illetve kórteremre emlékeztetnek.

Ezek nagyon gyakorlatorientált képzések. Most érkeztünk el az oktatás azon fázisába, amikor olyan eszközökkel kell majd gyakorolniuk a hallgatóknak, amelyek sokat segítenek abban, hogy igazi betegekhez engedhessük őket. Célunk, hogy a képzés színvonala mihamarabb elérje a nyíregyházit – fogalmazott Móré Marianna, a DE EK dékánja a labor átadásakor.

Hanuferné Horváth Brigitta, a kar adjunktusa elmondta: a teremben ápolástan demonstrációs gyakorlatban vesznek részt a hallgatók, az első tanév második félévében elsősorban az injekciózás technikáját gyakorolják, de lesz például vizeletvizsgálat és vércsoportmeghatározás is.

Fotó: unideb.hu
Fotó: unideb.hu

Egyebek mellett négy szimulációs padot kaptunk, a vénákból művér folyik, a fecskendőkbe pedig desztillált vizet töltünk. A demonstrációs eszközökön főleg a branül behelyezését és a szárnyastűvel való szúrást gyakorolják, de ezekkel a vérvétel és az infúzióbekötés technikáját is el lehet sajátítani – ismertette az adjunktus.

Móré Marianna arról is beszámolt, hogy a demonstrációs labor átadása első lépése egy nagyon komoly, több százmillió forintos fejlesztésnek, melynek jóvoltából szeptemberben további hasonló, még ennél is jobban felszerelt gyakorlótermeket adnak át a DE Szolnok Campusán.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
hirdetés

Könyveink