hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kásler szerint kulcskérdés az egészségügyi dolgozók képzése

Kulcskérdésnek nevezte az egészségügyi dolgozók képzését az emberi erőforrások minisztere szerdán a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban kialakított skill-labor átadásán, Kecskeméten.

Kásler Miklós közölte: rengeteg új technológia születik, amelynek használatára fel kell készíteni az egészségügyben dolgozókat. Ez indokolta a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen, valamint a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházban a skill-laborhálózat kialakítását, amelyben élethű körülmények között gyakorolhatják a dolgozók a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat. A kormány 13 milliárd forintot biztosít a projektre. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház beruházása mintegy 270 millió forintba került, tette hozzá a miniszter.

Svébis Mihály, az intézmény főigazgatója elmondta: nagyjából 200 négyzetméteren alakították ki az oktatásra szolgáló skill-labort, amelyben műtőblokk, orvosi rendelő, operációs helyiség, szemináriumi előadó, kiszolgáló helyiségek és demonstrációs szobák találhatók.

Az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, például az újraélesztés, a perifériás érkanülálás élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el, de a laborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is. A főigazgató elmondta: a projekthez tartozó elméleti képzéseket a hólyagkatéterezés, az újraélesztés, a perifériás vénabiztosítás és az invazív-, illetve non-invazív lélegeztetés területén kezdték meg. A fennmaradó 190 millió forintot további eszközök beszerzésére fordítják.

A labor legnagyobb előnye, hogy javul a betegbiztonság, mivel az egészségügyi dolgozók begyakorolják a betegeket megterhelő, egészségükre, állapotukra veszélyes beavatkozásokat – mondta Svébis Mihály.

Zombor Gábor korábbi egészségügyért felelős államtitkár, fideszes parlamenti képviselő örömét fejezte ki, hogy az új egységben valósághű körülmények között, korszerű eszközökkel gyakorolhatják a szakemberek a diagnosztikus, a terápiás és az életmentő beavatkozásokat.

A hódmezővásárhelyi kórház is része az országos skill-laborhálózatnak

Demonstrációs műtőt és rendelőt is kialakítottak a hódmezővásárhelyi kórházban is, az országos skill-laborhálózat részeként. Az emberi erőforrások minisztere a gyógyításban megjelenő új technológiák okán az infrastruktúra-fejlesztés és a szakemberképzés összhangjáról beszélt az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós kiemelte: az orvostudományban elképesztő tempóban jelennek meg új technológiák és eljárásrendek. A laboratóriumok lehetőséget biztosítanak a medikusoknak, a rezidenseknek, az orvosoknak és ápolóknak a diagnosztikai, terápiás és életmentő beavatkozások gyakorlására szimulációs környezetben. A hódmezővásárhelyi laboratórium kialakítására és felszerelésére 250 millió forintot fordítottak.

Kallai Árpád, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója elmondta, az intézményben egy szemináriumi és két demonstrációs termet, egy-egy demonstrációs műtőt és rendelőt, valamint az ezekhez kapcsolódó kiszolgálóhelyiségeket alakítottak ki. Eddig több mint 1200 szakember kapott képzést a laborban, egyebek mellett az újraélesztés alapjait, az intubálás, valamint a gépi lélegeztetés gyakorolták a résztvevők - mondta a főigazgató, hozzátéve: ezek a képzések a kezdő és gyakorló szakemberek számára egyaránt biztonságot adnak.

A képzések Hódmezővásárhelyen 2019 áprilisában indultak, a labor 2020-ban készült el. A koronavírus-járvány során hatalmas előnyt jelentett a labor megléte, és az ott szerzett gyakorlat - hangsúlyozta Kallai Árpád, aki hosszú távon akár a laikusok képzésére is lehetőséget lát a laboratóriumban.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, minden vidéki magyar embernek joga van ahhoz, hogy jó minőségű egészségügyi ellátásban részesüljön. Az elöregedő társadalomban az embereknek szükségük van arra, hogy kézzelfogható távolságban kapják meg az ellátást. Úgy fogalmazott, a térségben élők a 90-es évek közepe óta azért küzdöttek, hogy Makón és Hódmezővásárhelyen talpon maradjon az ellátórendszer.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink