hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Új bejelentések Orbán Viktor miniszterelnöktől – hétfőtől nincs iskola

Hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában.

A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoportot állítottak fel, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában. Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán vezeti. Egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán vezeti. A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea vezeti. Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport is, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János vezet.

Hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. A kormányfő kifejtette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé. Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel, ismertette. A miniszterelnök azt mondta, ha kell, ahol szükséges, kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani. Ugyanakkor hozzátette: jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának.

Orbán Viktor azt kérte, a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a koronavírus-járvány. Szüleik, nagyszüleik viszont komoly bajba, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. "Vigyázzunk szüleinkre, vigyázzunk nagyszüleinkre, vigyázzunk egymásra", fogalmazott a kormányfő, aki szerint az érettségire is fel tudnak készülni a diákok, jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

A koronavírus elleni védekezés érdekében Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az újonnan megbetegedettek között vannak, akik Izraelből érkeztek. Így Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem jöhetnek Magyarországra külföldiek.

Rovancsot tartottak a koronavírus elleni védekezésben, közölte Orbán Viktor, aki szerint a laborkapacitás több ezer mintavételre elegendő. Rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további 1 millió műtéti sebészmaszk. Van továbbá 2-2 ezer lélegeztető és altató gép. Vagyis sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás, közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek.

 

A videót itt nézheti meg.

(forrás: MedicalOnline, Facebook, MTI)
hirdetés

Könyveink