hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Többször és sűrűbben ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

A rendőrség hétfőtől nagyobb számban és sűrűbben ellenőrzi a maszkviselési szabályok betartását, valamint ezek megszegése esetén a szankciókat is szigorítja, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozva azt mondta, aki nem tartja be védelmi szabályokat, az nemcsak saját vagy családja egészségét kockáztatja, hanem bárkiét, akivel találkozik. "Az ellenőrzéseink fokozásával mi, rendőrök azoknak a szövetségesei akarunk lenni, akik felelősen betartják a szabályokat" - mondta a szóvivő, hozzátéve, a cél azoknak a kiszűrése, akik a szabályokra "fittyet hányva" veszélyeztetnek másokat. Továbbra is a fokozatosság és az arányosság elve határozza majd meg a rendőri intézkedéseket, de "elértünk egy olyan ponthoz, ahonnan - ha az enyhébb szankciók nem érik el a hatásukat, így a jogkövető magatartást nem tudják kiváltani - szigorúbb fellépés várható a kollégáimtól".

A mostani jogszabályváltozás egyfajta többletterhet ró a kereskedelmi üzletek, a vendéglátóhelyek és a szórakozóhelyek üzemeltetőire is. Tőlük azt kérik, hogy a vendégeikkel tartassák be a szabályokat.  Hétfőtől kereskedelmi hatósági jogkörben eljárva a rendőrség az üzletekben is végezhet ilyen típusú ellenőrzéseket, egy szabálytalan üzletnél a rendőri intézkedést követő eljárás végén akár be is zárhatják az érintett üzletet.

 

 

A szabályok szigorú betartása lassítja a járvány terjedését, mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, már harmadik napja csaknem négyezer új pozitív esetet regisztráltak.

Az elmúlt 24 órában 3581-gyel nőtt a pozitív esetek száma, 4417-en vannak kórházban, 70-en meghaltak, köztük egy 28 éves férfi.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az igazolt fertőzöttek környezetében továbbra is elvégzik a kontaktkutatást.
Kérdésre elmondta, az intenzív osztályra került betegek 7 százalékánál van szükség gépi lélegeztetésre. Ez az arány nem tér el a nemzetközi 5-10 százaléktól. Hozzátette: a Szent László kórházban ápolt, lélegeztetőgépre került betegek fele le is kerül a gépről és állapotuk visszafordítható.

Hangsúlyozta, hogy jelentős teher hárul az egészségügyi ellátó intézményekre, munkájuk ellentételezéseként a kormány november 1-től 20 százalékkal emelte az ápolók bérét.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet a hétfőtől a vendéglátóhelyeken is kötelező maszkviselés fontosságára, valamint arra, hogy az egyszer használatos maszkokat négyóránként cserélni kell. Hozzáfűzte, hogy a szeleppel ellátott, FFP2-es és FFP3-as maszkok viselése akár káros is lehet, mert rajtuk keresztül még több kórokozó juthat a környezetbe.

Befejezték a fertőtlenítést

A katonák elvégezték az előre kijelölt 59 köznevelési intézmény fertőtlenítését az őszi szünetben, mondta a honvédelmi miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az előre kijelölt 59 intézményben 360 ezer négyzetméter fertőtlenítését végezték el, és ezzel megteremtették a feltételeit annak, hogy a gyerekek fertőtlenített iskolákban, biztonságos körülmények között folytathassák tanulmányaikat az őszi szünet befejeztével - mondta Benkő Tibor.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka közölte: 27 településen végezték el a munkát, az óvodák, általános és középiskolák, felsőoktatási intézmények fertőtlenítéséhez 10 382 liter fertőtlenítőszert használtak fel. A munkában hét katonai szervezet 109 katonája és 30 gépjárműve vett részt. A vezérezredes elmondta azt is, hogy az előre kijelölt intézményeken túl további 34 intézmény - iskola, szociális intézmény, kórház - fertőtlenítésére érkezett igény, ezekből 15-öt már elvégeztek november 1-jéig. 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink