hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hiába lett hatósági áras, jó üzlet a tesztelés

Diszpécseri feladatot vállalt, adatvédelmi hiányosságokba, buszozó tesztelőkbe és bújtatott áremelésekbe botlott az Átlátszó.

A Forbes szeptemberi körképe alapján a PCR teszt 19 500 forintos hatósági árának bevezetése után a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók közel fele kilépett a magyarországi piacról. A PCR teszt fix ára ugyanis önmagában nem fedezi a magánegészségügyi szolgáltatók költségeit, így nemhogy nem keresnek a koronavírus tesztelés ezen típusán, hanem buknak rajta – mondják a korábban nagyjából 30 ezer forintos díjtétellel tesztelő szolgáltatók.

Az üzleti logika mentén működő magánszolgáltatók szeptember 21- től, a fix, hatósági ár bevezetése után, nem végeznek PCR-teszteket. Illetve bújtatott áremelést hajtottak végre azzal, hogy a PCR teszt levételét önmagában szüneteltetik, csak „csomagban „ kínálják: antigén tesztekkel együtt vagy kiszállási díjjal fokozzák a szolgáltatás kényelmét.

Ezt az üzleti megoldást látta előnyösnek a FirstMed Klinika is, ahol a PCR tesztelést egyelőre szüneteltetik, de előre egyeztetett időpontban kollégájuk kimegy a helyszínre, Budapestre és Budapest 20 kilométeres körzetébe, 20-25 ezer forintos kiszállási díjért.

A Medicover cégcsoport, mint Közép-Európa egyik piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója, 1998 óta van jelen a magyar piacon. Náluk elérhető a hatósági áron a PCR teszt, ehhez angol nyelvű leletkiadást is biztosítanak plusz 2000 forintért. Ha valaki a hét utolsó munkanapján lesz rosszul és gyorsan kell a teszt eredmény, további 10 000 forintot fizet. Illetve a „csomag” szolgáltatás, amely tartalmazza a PCR és a magas érzékenységű szerológiai tesztet is, a „veszélyhelyzetre tekintettel” 37 000 forintba kerül.

Találtunk olyan céget is, amely egy napos határidővel vállalja a “hatósági PCR teszt eredményét” 19.500 forintért, az angol nyelvű lelet felára 1000 forint. Van olyan tesztjük is (Covid 19 nasopharyngeális antigént kimutató gyorsteszt), amely viszont 15 percen belül kimutatja az eredményt. A kiszállás náluk 30 ezer forintba kerül.

A szolgáltatások színvonalának bizonytalanságán túl, telefonszámok sokaságát lehet egyébként egyszerű módszerekkel lehalászni, fittyet hányva az adatvédelemre, mert olyan pörgős most az üzlet, hogy akiket diszpécser szolgálatra vagy telefonos ügyintézésre tanítanak be pár óra alatt, még szerződéskötés előtt megkapják a cég adatbázisát és hozzáféréseit jelszóval.

Kármán Irén írása az Átlátszón

(forrás: Átlátszó.hu)
hirdetés

Könyveink