hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Több mint 70 milliárd a kórházak tartozása

Novemberben, egyetlen hónap alatt 7 milliárd forinttal gyarapodott a kórházak lejárt adóssága, amely ezzel átlépte a 71 milliárd forintot a MÁK adatai szerint – tudta meg a Napi.hu.

A 71 milliárdból 41 milliárddal már több mint két hónapja tartoznak az intézmények, a fizetési határidőt 30-60 nap közötti időszakkal meghaladó állomány 12 milliárd forint, vagyis meghaladja az 53 milliárdot a 30 napnál régebben lejárt számlák értéke. Így az is látszik, hogy még ennek a kifizetésére sem lesz elég a kormány által a múlt év végén beígért 42 milliárdos adósságrendezési csomag.

A Napi.hu információi szerint minden ötödik – egészen pontosan 22 – fekvőbeteg-ellátónál a lejárt fizetési határidejű tartozás meghaladja az egymilliárd forintot, 7 kórházban a 3 milliárdot is átlépi a kifizetetlen számlák értéke.

A kormányrendelet szerint 2020. január 10-ig mérik fel a tényleges tartozásállományt, ezután kezdenek tárgyalni a beszállítókkal, s fogalmaznak meg valószínűleg általános elveket a számlák jogosságának elismerésével kapcsolatban, hiszen a tételes ellenőrzés nem életszerű – mondta a lapnak Rásky László, a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

Az adósságrendezésre szánt összeg jelenleg a szeptember végi, 30 napon túli lejárt tartozások kifizetésére elég, így Rásky szerint az emlegetett kifizetési elv nem lehet más, mint a szeptember végégig felhalmozódott adósság kifizetésének bejelentése.

Az OSZ továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy szó sem lehet arról, hogy a tőkekövetelések egyetlen fillérjéről lemondjanak a beszállítók, és jogszabály szerint jár a késedelmi kamat és a behajtási költségátalány is.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink