hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az egészségügy átalakítására készül a kormány

A kabinet az egészségügy finanszírozási rendszerének és ellátási struktúrájának teljes átalakítására készül, írja a Portfolio.

A karácsonyi ünnepek előtti utolsó munkanapon jelent meg a miniszterelnök által aláírt kormányhatározat, amely feladatokat és határidőket szab meg Kásler Miklós tárcájának. Emellett ez az a határozat, amely rendelkezik a 2019. év végi adósságrendezés részleteiről, írja a Portfolio.

Azonnali határidővel el kell készítenie az EMMI-nek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közreműködésével és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bevonásával egy átfogó, az egészségügyi szakmák összességére kiterjedő ráfordítási adatgyűjtést és díjtétel-felülvizsgálatot.A határozat szerint a cél: a valós költségekre épülő finanszírozási rendszer kidolgozása.

A következő feladat, aminek kidolgozására az emberi erőforrások minisztere június 30-ig kapott időt, hogy létrejöjjön egy ellátási eseményeken alapuló, valós szükségletekhez igazodó módszertan, hozzá a megfelelő teljesítményvolumen-keretek, "figyelembe véve a vezetői ösztönző szempontokat".

Június 30-ig kell elkészülni a járó- és fekvőbeteg-szakellátásban minőségi indikátorok bevezetésére vonatkozó javaslatokkal, valamint eredményalapú finanszírozási technikák, és az ellátási szinteken átívelő, integrált és betegközpontú, kötegelt típusú finanszírozási formák kidolgozására.

A kormány az intézkedéssorozat keretében felülvizsgálja a krónikus ellátás rendszerét is, és az EMMI-nek javaslatot kell tennie június 30-ig a rendszer szükségletalapú átalakítására.

2020. március 31-ig az állami fenntartásban működő egészségügyi szolgáltatók gazdálkodásának javítását elősegítő célzott intézményi adósságmenedzsment program kidolgozását kell letenni megvalósítani, ami 4 minisztert is érint: EMMI, PM, Honvédelmi Minisztérium, Felsőoktatásért felelős miniszter. Szintén március 31-ig kell megtalálni a szolgáltatók felügyeletét és irányítását megalapozó kontrolling és monitoring rendszer teljes körű kialakításához szükséges erőforrásokat.

Gondoskodnia kell továbbá június 30-ig az emberi erőforrások miniszterének, a felsőoktatásért felelős miniszternek és a honvédelmi miniszternek a korszerű egészségügyi ellátási folyamatokat és ellátási formákat támogató jogszabályi környezet kialakításáról, a rugalmas kapacitástervezés feltételeinek megteremtéséről, az intézmények betegellátási tevékenységének hatékonyságát és eredményességét mutató indikátorok kidolgozásáról, az optimális betegutak kialakításáról a területi ellátási kötelezettség megerősítésével és racionalizálásávala járó- és a fekvőbeteg-szakellátások vonatkozásában.

Jövő október 31-ig kell végrehajtani a traumatológiai, érsebészeti és a laboratóriumi ellátásban az ellátás strukturális átalakítását, szakmaspecifikus koncentrációját és a finanszírozás átalakítását.

A kormányhatározat 9. pontja tartalmazza a múlt héten bejelentett év végi adósságrendezés részletes szabályait.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink