hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Tizenegy minisztériummal működik majd az új kormány

Az Országgyűlés kedden elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.

Orbán Viktor miniszterelnök és kormánypárti képviselőtársai, Semjén Zsolt, Kocsis Máté, Simicskó István és Vejkey Imre előterjesztését kivételes eljárásban, 124 igen szavazattal, 39 nem ellenében fogadta el a parlament.

A jogszabály alapján a leendő kabinet minisztériumai a következők lesznek: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, valamint Technológiai és Ipari Minisztérium.

A törvény szövege kitér arra, hogy a miniszterelnök munkaszervezete a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amelynek része kormányzati igazgatási munkaszervezetként a Miniszterelnöki Kormányiroda.

Az Építési és Beruházási Minisztérium a Miniszterelnökségből történő kiválással jön létre.

Az előző kormányzati ciklusban tíz minisztérium működött. A korábbi minisztériumok közötti jogutódlást a kormány rendeletben határozza meg. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A törvény indoklása szerint a polgári oldal korábbi hagyományainak megfelelően most is úgy alakít kormányt, hogy annak összetételét és szerkezetét az előttünk álló négy év feladataiból vezeti le. A leendő új kormány legfontosabb feladata, hogy a háborús helyzet miatt kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat adjon, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse az elmúlt években elért eredményeit, olvasható az indoklásban.

Szavaznak a képviselők a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényről az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Szavaznak a képviselők a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényről az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink