hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Négy kormánypárti és egy ellenzéki orvos jutott a parlamentbe

A Népszava valamennyiüktől megkérdezte, milyen személyes célja, vállalása van a következő négy évre, mi az, amit a ciklus végéig el szeretne érni az egészségügyben.

Amíg 2010-ben az Orbán-korszak első parlamentjébe még 17 orvos került be, idén tavasszal már csak öt. Négyen – Pesti Imre, Molnár Ágnes, Mészáros Lajos, Kovács József – kormánypárti színekben, míg Komáromi Zoltán az ellenzék oldalán reprezentálja a gyógyítókat.

Erős szakmai kontrollal bírná rá az alapellátást arra, hogy bátrabban alkalmazzák a hatékonyabb ellátási formákat, és ezzel tehermentesítsék a szakellátást, mondja Mészáros Lajos (Fidesz) urológus, aki Fejér megye 4-es számú választókerületében szerzett egyéni mandátumot. Az orvosi és kórházigazgatói feladatait 63 évesen politikusi pályára cserélő szakember az orvosi és ápolói bérek közötti háromszoros különbség mérséklését is fontos feladatként említi. Megoldásra várnak a szakdolgozók utánpótlásának és képzésének problémái is.

Konkrét, egyéni vállalásainak nyilvánossá tételével még vár a 71 éves Kovács József, aki Békéscsaba egyéni képviselőjeként kezdi meg negyedik ciklusát a parlamentben. Ő is arra hivatkozott, hogy még nem volt alkalma minderről egyeztetni pártján belül. Úgy vélte: a népjóléti bizottság alelnöki tisztsége erős pozíciót garantál ahhoz, hogy az egészségüggyel és saját körzete gondjaival is hatékonyan foglalkozhasson.

A 66 éves Molnár Ágnes gyermek szakorvost, és a 70 éves Pesti Imre egykori háziorvost ugyan több platformon is keresték, de nem reagáltak a pszava megkereséseire. Mindketten pártlistáról jutottak a parlamentbe. 

Az ellenzék egyetlen orvost, a 67 éves Komáromi Zoltánt juttatta a Demokratikus Koalíció (DK) listájáról a parlamentbe. A szakember azért kíván majd küzdeni, hogy legyen erős, önálló képviselete, gazdája az egészségügynek. Továbbá azt szeretné beláttatni a döntéshozókkal, hogy elkerülhetetlen az egészségügyi szakemberek, köztük az ápolók, valamint a műszaki-, gazdasági területen dolgozók bérének a rendezése. A képviselői munkától egyebek mellett azt reméli, hogy végre hozzájut olyan egészségügyi adatokhoz, dokumentumokhoz, amik megszerzésével évek óta próbálkozik sok újságíró.

A teljes információ

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink