hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Tiltakoznak az ÁSZ-vizsgálat ellen

A kórházak azért nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, hogy elláthassák a betegeket – írja levelében az OSZ a Magyar Idők szerint.

A következő hónapokra ígért számvevőszéki vizsgálatok kapcsán az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) levelet írt Lázár János, Balog Zoltán, Varga Mihály minisztereknek, az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság elnökének, de még Kövér Lászlónak is. A szervezet annak a véleményénak adnak hangot, miszerint nemcsak téves, hanem a magyarországi egészségügyi ellátás szempontjából rendkívül káros is az a fajta hozzáállás, amit a hatóságok képviselnek olvasható a Magyar Időkben.

A kórházak ugyanis nem szántszándékkal nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, hanem azért, mert ellenkező esetben nem tudnák ellátni a betegeket. Sokszor előfordul – írják a levélben –, hogy az intézményeknek maguknak kell megvásárolniuk olyan tételeket, amelyeket elvileg az állami kórházfenntartónak kellene beszerezni, de elmarad vagy késik a tenderkiírás, ám az adott eszköz nélkül viszont nem lehet például operálni. Ugyancsak betegellátási érdek húzódik meg a fedezet nélküli kötelezettségvállalások mögött is, különben el kellene küldeniük betegeket – állítja az OSZ.

A szövetség azt kéri a tárcavezetőktől, hogy először szüntessék meg azokat a körülményeket, amelyek arra kényszerítik az intézményeket, hogy a betegellátás érdekében szabálytalan megoldásokat alkalmazzanak. Az Orvostechnikai Szövetség elkötelezett az átlátható működés, a vonatkozó jogszabályok betartása és betartatása mellett, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a szabályok szerinti működés számonkérése csak akkor hiteles, ha minden körülmény adott azok betartásához – teszik hozzá.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink