hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tény: a gazdagok tovább élnek

Egy tíz évet felölelő adatelemző vizsgálat megerősítette azt az elképzelést, hogy a gazdagok tovább élnek, közli a hvg.hu.

A University College London kutatása során 20 ezer ember adatait vetették össze, és a gazdasági-társadalmi egyenlőtlenségekre koncentráltak. Ezen belül kifejezetten azt nézték meg, hogy a középkorúak mennyi egészséges életévre – más szóval mennyi várható korlátozottságmentes élettartamra – számíthatnak az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

A kutatás során az embereket teljes háztartási vagyon szerint csoportokba osztották, majd ezeknek a csoportoknak az egészségi jellemzőit hasonlították össze.

A The Journals of Gerontologyban publikált eredmények szerint a szegényebb csoportokba tartozó ötvenesek mindkét országban várhatóan 7-9 évvel kevesebb betegségmentes életévre számíthatnak, mint a leggazdagabb csoport ötvenesei.

A nemek között is találtak különbségeket: a nők mindkét országban hosszabb egészséges élettartamra számíthatnak, mint a férfiak. Igaz, 80 éves kor után ez a különbség elenyészik.

További részletek

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink