hirdetés
2022. június. 30., csütörtök - Pál.
hirdetés

Tárgyalnak a tárcával a traumatológusok

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását, értesült a Népszava.

Az egyre romló ellátási körülmények miatt hívta össze pénteken rendkívüli közgyűlését a Magyar Traumatológus Társaság (MTT). A zárt ülés után mindössze egy szűkszavú közleményt adtak ki miszerint a szükséges lépésekről teljes egyetértéssel határozatot fogadtak el. S egyben felhatalmazták a tárgyaló delegációjukat, hogy július harmadikán az egészségügyi államtitkár által kezdeményezett egyeztetésen  tárgyaljanak. Ezek eredményét a társaság szeptemberben egy újabb közgyűlésen értékeli, és akkor határoznának a további lépésekről is.

A Népszava úgy tudja: a traumatológusok jobb béreket, és a baleseti ellátások értékén történő finanszírozását kérik a kormányzattól. Az utóbbi a gyakorlatban azt jelentené, hogy a jelenlegi finanszírozást másfélszeresére kellene emelni. Most ugyanis a beavatkozások jó részénél a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) érkező díjak nem fedezik a műtétek valós költségeit. Az egyes beavatkozásokból más-más összeg hiányzik, ezért valamennyi eljárás díját újraszámoltatnák.

A lapnak egy traumatológus példaként a vállízületi műtétet említette, amely másfél millió forintba kerül, miközben az egészségbiztosító körülbelül egymilliót fizet érte. Csak a beavatkozáshoz szükséges implantátumért 700 ezer forintot kell fizetni. Az operáció ára, akkor lenne jól meghatározva, ha a teljes műtét költségéből csak 25 százalék lenne az implantátum.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink