hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Május 19-ig akarnak követelésüknek érvényt szerezni

Sztrájktárgyalás: már csak 21,1 milliárd hiányzik...

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik ragaszkodnak a 2016-ban a kormánnyal megkötött, több évre szóló korrekt bérmegállapodás elveinek és értékeinek megtartásához.

Már csak 21,1 milliárd hiányzik ahhoz, hogy a sikeres bérmegállapodás megőrizze az értékét 2017-ben és a későbbiekben is! – közölte szerkesztőségünkkel Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke. Mint az általa átküldött nyilatkozatból kiderül: ismét tárgyalóasztalhoz ült az egészségügyért felelős államtitkár a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) mint sztrájktárgyaló partnerek, valamint stratégiai partnereik, a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) képviselőivel. A tárgyaláson megjelentek a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes szakmai vezetői.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik az előző tárgyaláson feltett kérdésére, miszerint a közszférában az egyes ágazatok szakirányú munkavállalóin kívül (köztisztviselők, szolgálati jogviszonyosok, közalkalmazottak, stb.) a munkájukat segítő gazdasági, műszaki és háttér szolgáltatást nyújtók ágazatonként milyen bérfejlesztésben, vagy bérpótlékban részesülnek – nem kaptak választ. A sztrájktárgyaló partnerek ezzel szemben bemutatták, hogy a közszféra egyik ágazatában a hatályos kormányrendelet alapján a garantált bérminimumon felül plusz 20 000 forintos bérpótlékot is kapnak.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik ragaszkodnak a 2016-ban a kormánnyal megkötött, több évre szóló korrekt bérmegállapodás (2016-ban átlagosan 26,5 %, 2017-ben 12%, 2018-19-ben 8-8%-os bérfejlesztés és az orvosoknak 2016-ban 107.000 Ft, 2017-ben 100.000 Ft) elveinek és értékeinek megtartásához.

Mint írják, a 2016-ban megkötött többéves bérmegállapodással új bértáblát vezettek be, amivel sikerült a bértáblák belső arányait korrigálni, melyeket a korábbi minimálbér és garantált bérminimum emelések torzítottak el a több évtizede egészségügyi szakemberként helytállók terhére. Az örvendetes 2017. évi minimálbér és garantált bérminimum emelések ezt a helyreállított igazságos belső arányt borították fel, és ezt fokoznák a 2018-ra tervezett emelések is. Éppen ezért ragaszkodnak a korrekcióhoz, melynek összege az egészségügyi államtitkárság által számítottan 30 milliárd forint a 2017. évre.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének megfelelő százalékban kívánják az orvosok bérfejlesztését is emelni.

Úgy tartják, a bértábla arányainak megőrzése azért elengedhetetlen, mert 2016-ban végre megindult az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak társadalmi elismerésének helyreállítása – ezzel a közpénzen képzett egészségügyi munkaerő itthon tartására is lehetőség nyílik. Ennek részbeni forrása az 5%-os járulékcsökkentés, az egészségügyi ágazatban mintegy 8,9 milliárd forintnyi megtakarítása, melyhez már csak 21,1 milliárd forint szükséges, amely a tervezett 3,5%-os gazdasági növekedésből kigazdálkodható. Ezzel a korrekcióval elérhető, hogy a nemzetgazdasági ágazatban az egészségügy a 14. helyről a 11. helyre való felzárkózása ne csak stabilizálódjon, hanem közelebb kerüljön a megcélzott 3-4. helyhez.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik változatlanul a költségvetés elfogadása előtt akarnak megállapodni a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatásban közreműködők bérfejlesztésében is (a KSZ kellő alapot nyújt, mint ahogy abban meg is állapodtak 2016. szeptember 20-án a védőnők és a mentődolgozók javára megkötendő megállapodásokra a részükre juttatandó többletforrásokról), közli a nyilatkozat, mely szerint a sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik legkésőbb május 19-ig akarnak a korábban a kormánnyal 2016. szeptember 20-án megkötött korrekt megállapodásukban foglaltaknak érvényt szerezni.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink