hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szeptemberben megint sztrájkra készülnek a fogorvosok

A Népszava szerint két hétig csak sürgősségi ügyeletet látnak majd el a rendelőkben.

Szeptember első két hetében megint leállnak a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők. Ezalatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják – értesült a Népszava.
 
Másfél évvel ezelőtt egyszer már leállt a körzetek harmada három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek a szervezők. A fogorvosok megelégelték, hogy a korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. Míg egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan, havonta 1,7 millió forint jut, addig ugyanazért 900 ezer forintot kapnak a fogorvosi praxisok, miközben az utóbbiak eszköz- és anyagköltsége összehasonlíthatatlanul több. Az elmúlt három év hozadéka, hogy a háziorvosoknak havi 530 ezer forinttal kiegészítették a praxisfinanszírozását. Az alapellátó fogorvosoknak előbb, 2016-ban összesen 2 milliárd forint (praxisonként 50 ezer) egyszeri többletpénz jutott, majd 2017-ben egyösszegű 3 millió forintos kiegészítést, utóbb pedig, 2018-ban további 833 millió forintot, (havi 130 ezret) kaptak. 

Nem mondhatunk le korábban megfogalmazott elvárásainkról – mondta a lapnak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a demonstráció szervezője, nevezetesen, hogy a kormány folytassa a praxis-finanszírozás korrekcióját. Azaz, szüntesse meg a házi- és a szintén alapellátást végző fogorvosi vállalkozások finanszírozása közötti különbségeket. Ehhez a kormánynak legalább 30 milliárd forinttal kellene megemelnie a fogorvosi ellátásra szánt keretet. Ha a fogorvosok nem kapnak egy nagyobb emelést, elolvad az eddigi kiegészítések eredménye, és a letelepedési támogatások ellenére is tovább nőhet a betöltetlen körzetek száma.

A demonstrációt támogató aláírásokat jó ideje gyűjtik, ám miután a lapok két nappal ezelőtt beszámoltak arról, hogy Kásler Miklós a Magyar Falu Programmal nagy összegeket ígért az üres orvosi rendelők felújítására, illetve újak kialakítására, rekordot döntött a csatlakozók száma. Nagy Ákos szerint ez ugyanis azt jelenti, hogy ha most valaki új belépőként fogorvosi körzetet vállal, nettó 12-20 milliós támogatással vághat neki, miközben a területen dolgozók nem kapnak segítséget gépparkjuk megújításához sem.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink