hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szent Margit Kórház: vizsgálatot rendelt el a miniszter

Vizsgálatot rendelt el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szent Margit Kórházban történtek miatt, miután Imreh Domonkos főorvos elbocsátását követően további hét sebész orvos távozott az intézményből. Franka Tibor írása a Magyar Nemzetben.

Petíciót tettek közzé a világhálón Álljunk ki a Szent Margit Kórház sebészeiért! címmel az egészségügyi intézményből egyszerre távozó nyolc szakember érdekében a kórház jelenlegi és volt betegei. A kórház főigazgatója, Badacsonyi Szabolcs november 29-i döntésének következményeként – miután Imreh Domonkos osztályvezetőt felmentette a további munkavégzés alól – az intézmény sebészeti és annak ügyeleti rendje gyakorlatilag összeomlott. Az akut ügyeletet lemondták, számos műtétet pedig elhalasztottak, ezzel egyidejűleg komoly veszély fenyegeti Óbuda-Békásmegyer, illetve az agglomeráció mintegy 180 ezer fős lakosságának sürgősségi ellátását.

A főigazgató november 28-án közölte a főorvossal, hogy a kórházban ledolgozott 38 esztendőt követően másnap reggel már nincs rá szükség, a parkolót sem használhatja, sőt dolgoznia sem kell a felmentés több hónapos ideje alatt. Az indok egyszerű: elérte a nyugdíjkorhatárt 64 évesen, noha a továbbfoglalkoztatását engedélyező kormányhatározat jóval előbb, a nyár derekán megszületett. Túl azon, hogy a magyar egészségügy orvos­hiánnyal küzd, a kormányengedély indokolt, hiszen Imreh doktor javasolta azt az ér­varrási technikát, amely nemzetközi tudományos elismerést vívott ki a társ­szakma idegsebészetben, és amelyet a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásához való felkészülésben is felhasznált Csókay András idegsebész és csapata a világszenzációnak számító műtétek során. Imreh Domonkos megbecsülését, szakmai és emberi elismerését bizonyítja, hogy a menesztését követően az osztály tízfős közalkalmazotti orvoscsapata közül heten azonnal beadták a felmondásukat, írja a lap.

– Rendkívüli képességű innovatív sebész – mondja róla Csókay, aki dolgozott is a főorvossal –, és szerinte kitűnő vezető, hiszen amikor 2009-ben a balliberális kormány felszámolta a jól működő Szent Margit Kórházat, ő tartotta életben a sebészetet, és 2013-tól újraépítette. Személye és osztálya az elmúlt években sem titkolta jobboldali keresztény irányultságát. – Megindult az ­50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása – fogalmazott Csókay András. Kifejtette: sok intézményből a balliberális kórházvezetők igyekeznek eltávolítani azokat, akik keresztény és nemzeti gondolkodású orvosok, miközben fennhangon szidják a magyar egészségügyet, amelyet már régóta ők tesznek tönkre.

A főigazgató szerint Imreh Domonkost az öregségi nyugdíjkorhatár elérésére tekintettel, a hatályos jogszabályok figyelembevételével mentették fel, melyről már 2018 szeptemberében, vagyis jóval a döntést megelőzően tájékoztatást kapott. "Az indokok között szakmai, munkáltatói és magatartásbeli tényezők egyaránt szerepet játszottak, melyről a munkáltató írásban tájékoztatta az érintett kollégát.”

A teljes írás

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink