hirdetés
2020. október. 29., csütörtök - Nárcisz.
hirdetés

Százmilliós pályázat diabéteszesekkel foglalkozó civileknek

Diabétesszel élőket támogató szervezetekkel egyeztetett Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Nyitrai Zsolt, társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott csütörtökön.

Novák Katalin az MTI-nek telefonon nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a kormány új intézkedéscsomagjának köszönhetően jelentős támogatásokat kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik. A döntés értelmében a társadalombiztosítás befogadja, azaz támogatja a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, egyes eszközöknek magasabb lesz a tb-támogatása, felülvizsgálják a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) feltételeit, és évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek - tette hozzá. Megjegyezte, az intézkedések részleteinek kidolgozásához kérték a találkozón a szervezetek segítségét.

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

Az államtitkár kiemelte: ezek mellett hosszú távú feladatok is vannak, például az, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek számára minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy biztonságosan részt vehessenek a köznevelésben és a közétkeztetésben, a pedagógusok pedig ehhez megfelelő képzést kapjanak.

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, őket és családjaikat segíteni kell. Ehhez szoros együttműködésre van szükség az egészségügy, az oktatás és a szociális terület, valamint az érintett társadalmi szervezetek  között.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink