hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Sok a cukorbeteg, kevés a diabetológus

Legalább ezer diabetológusra lenne szükség itthon, de 600-nál is kevesebben praktizálnak most, derült ki az RTL Klub Híradójából.

Nincs elég idejük a betegekre, mert túl kevés a diabetológus, miközben a cukorbetegek száma 71 százalékkal nőtt 13 év alatt. Ezt mondta az RTL Híradónak a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Prof. dr. Kempler András elmondta: 2001 és 2014 között 71 százalékkal nőtt a betegek száma, 2014-ben 772 ezer páciens kapott valamilyen terápiát. Eközben az ellátórendszer egyáltalán nem bővült, vagyis ugyanannyi orvosra sokkal több cukorbeteg jut, mindössze tíz perc jut egy betegre, ami nem ad lehetőséget az optimális ellátásra.

Szinte minden szakma hiányszakma – reflektált a Magyar Orvosi Kamara elnöke, kiemelve, hogy az érsebészeti helyzet Magyarországon csődközeli, ami azért is gond Éger István szerint, mert az érsebészet szintén fontos része a cukorbetegek ellátásának.

Az Emmi a stáb megkeresésére írásban reagált, a téma kapcsán közölték, a szakemberhiány a balliberális kormányok öröksége, a béremeléseknek köszönhetően csökkent a külföldön munkát vállaló orvosok száma.

(forrás: RTL Klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés