hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szabad utat nyitott a bizottság egy sürgősségi fogamzásgátlónak

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az ulipristal-acetát-tartalmú sürgősségi fogamzásgátlót kivesz a vényköteles szerek köréből – az ezt követő helyzetről ír a NOL.

A PharmaOnline még a bizottsági döntés előtt, az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) Humán alkalmazásra szánt orvosi termékekkel foglalkozó bizottságának (CHMP) támogató javalata nyomán írt az ulipristal-acetátot tartalmazó ellaOne (Laboratoire HRA Pharma) sürgősségi fogamzásgátló kiadhatóságának esetleges módosításáról.

Kérdés, milyen következménye lesz Magyarországon az Európai Bizottság ajánlásának – írja most a NOL. –  Ez rendkívül bonyolult ügy, amit az is jelez – teszik hozzá  –, hogy a megkérdezett szakértők eltérő állásponton vannak. Egyes vélemények szerint, mivel az ellaOne nevű, esemény utáni tabletta centralizált eljárással került forgalomba, ezért az uniós ajánlás kötelező érvényű, vagyis a bizottság döntésének hatálybalépése után Magyarországon is recept nélkül kell elérhetővé tenni ezt a tablettát. Mások szerint e döntés arra nincs befolyással, hogy vényköteles-e az adott készítmény vagy sem, ez ugyanis tagállami hatáskörolvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink