hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Öt napig hatásos az új esemény utáni pirula

Egy új típusú esemény utáni fogamzásgátló tabletta hatékonyabban előzi meg a nem kívánt terhességet a védekezés nélküli szex után, és hosszabb időn – öt napon – belül alkalmazható, mint a korábbi szer.
A tanulmányt a Lancet című brit orvosi folyóirat pénteken megjelent száma közli.
 
A leggyakrabban alkalmazott sürgősségi fogamzásgátló szer, a levonorgesztrel csak akkor hatásos, ha az együttlétet követő három napon (72 órán) belül beveszi a nő. Ez a hatóanyag különböző márkaneveken a világ 140 országában elérhető, melyek közül mintegy ötven országban recept nélkül szerezhetik be az érintettek.
 
Egy nemzetközi kutatócsoport a szer Plan B márkanéven kapható változatát hasonlította össze az uliprisztál-acetát hatóanyaggal, amely ellaOne néven, kizárólag orvosi előírásra kapható Európában.
 
A szakértők a vizsgálat során 1700 nőt figyeltek meg, akiknek életkora 16 és 36 év között volt, és a védekezés nélküli szexet követő három-öt napon belül kaptak sürgősségi fogamzásgátlót, elterjedt nevén esemény utáni tablettát, felük Plan B-t, másik felük ellaOne-t.
 
A Plan B-t alkalmazó nők között 22 terhesség fordult elő, míg az ellaOne elnevezésű pirulát használó nőknél 15. Mindkét csoportban a fejfájás volt a leggyakrabban jelzett mellékhatás.
 
A kutatók összehasonlították azt is, hogy mekkora eséllyel estek teherbe azok, akik az aktus után három napon túl, de öt napon belül vették be a tablettákat. Az ellaOne esetében ez a kockázat 1,8 százalékos volt, míg a Plan B-nél 2,6 százalékos.
 
Az esemény utáni tabletták hormonokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák új petesejt kiszabadulását a petefészekből, vagy az esetleg megtermékenyült petesejt méhbe történő beágyazódását.
 
Dr. Anna Glasier, a kutatás vezetője figyelmeztetett arra, hogy még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy az ellaOne recept nélkül is kapható legyen, mivel biztonságosságáról még nincs elég adat. Becslése szerint az ellaOne mintegy háromszor annyiba kerül, mint a Plan B.
 
Mivel a két szer hatásossága közti különbség a gyakorlatban elhanyagolható, és amúgy is a legbiztonságosabb eljárás az, ha a nő a szexuális együttlét után minél hamarabb beveszi az esemény utáni tablettát, kérdés, hogy a fogyasztók áttérnek-e az ellaOne-ra.
 
A kutatást az ellaOne gyártója, a HRA Pharma támogatta.
 
Forrás: MTI/USA Today
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés