hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Sűrűsödik az adatköd a járványban

Az operatív törzs által közölt számsorok használhatatlanok a járványügyi döntésekhez – állítják a Népszava egészségügyben dolgozó forrásai.

Nem csak a laikusok, hanem szakemberek számára is egyre kevésbé követhető a járvány alakulása a hivatalosan közölt napi adatok alapján. Mind több ugyanis a nehezen értelmezhető, kiugró, ellentmondásos adat. A hétvégén például a kutatókat is megdöbbentette, hogy milyen nagy arányban lettek pozitívak az újonnan végzett tesztek. A hévégén a találati arány 40 százalék volt, hétfőre pedig még ez is másfélszeresére, 62,5 százalékra nőtt. Közben a naponta elvégzett tesztek száma megmagyarázhatatlanul nagyot esett, az utóbbi időben szokásos mintegy húszezer helyett kevesebb mint kilencezret végeztek csak el. Annak ellenére is, hogy a közelmúltban új tesztelési formákat is bevetettek, a mentők és a kórházak is használni kezdték a gyanús továbbá a „tünetes” esetek szűrésére a gyors teszteket. A 62,5 százalékos találati arány különösen annak tükrében kiugró: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor van kontroll alatt a járvány, ha elég sokat tesztelnek ahhoz, hogy tartósan 5 százalék alatt maradjon a pozitív eredmények aránya.

Ugyancsak nehezen magyarázható természettudományos alapon, hogy a napi gyógyultak száma hétfőn hihetetlenül megugrott a kormányzat statisztikájában. Eddig minden alkalommal 2800 alatt maradt ez a szám, hétfőn azonban több mint 8200 gyógyultról adtak hírt. Az operatív törzs még csak meg sem próbálta indokolni a szokatlan adatot. Az országos tisztifőorvos Müller Cecília pedig csak annyit mondott: „óriási eredmény”, hogy magasabb a gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké.

Különösen alakul a kórházakban a koronavírus miatt ápoltak száma is. Lapunk egy forrása hétfőn úgy fogalmazott: csak az elmúlt 24 órában közel 600 beteget vittek a mentők kórházba. Ez pedig – úgy tudjuk – megfelel az elmúlt tíz nap trendjének. Ezzel szemben a kórházban ápoltak napi száma a statisztika szerint ebben a tíz napban 7300 és 7600 között mozgott. Még ha figyelembe is vesszük, hogy közben voltak olyanok, akik gyógyultan távoztak, vagy meghaltak, a statisztikában nem látszik az 500-600 beszállított új beteg.

A teljes cikk

A Szegedi Tudományegyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója a Hajnalcsillag Tatai Református Óvodában 2020. november 30-án (MTI/Vasvári Tamás)
A Szegedi Tudományegyetem koronavírus-tesztet végző orvostanhallgatója a Hajnalcsillag Tatai Református Óvodában 2020. november 30-án (MTI/Vasvári Tamás)

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink